Διαφήμιση
Διαφήμιση


Ο τρικαλινός που μαθαίνει στην Βραζιλία τι θα πει Ελλάδα!

Άρωμα Βραζιλίας χθες στο «Ράδιο Πρωινός 105,3» από έναν τρικαλινό που ζει τα τελευταία 4 χρόνια στην «χώρα του καφέ και της σάμπας¨! Ο Κοσμάς Πουλιανίτης, από το Δροσερό Τρικάλων είναι δάσκαλος που ζει και εργάζεται στην Βιτόρια της Βραζιλίας, αλλά συγχρόνως αποτελεί και τον καλύτερο διαφημιστή για την χώρα μας. Και όλα αυτά σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας.
Ο κ. Πουλιανίτης μιλώντας στο τρικαλινό ραδιόφωνο αναφέρθηκε για τις συνθήκες ζωής σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, που έχει τις μεγάλες αντιθέσεις, αλλά και για την αγάπη για την Ελλάδα. Ο ίδιος ως εκπαιδευτικός προσπαθεί, όπως και οι συνάδελφοι του να κρατήσουν στην ελληνική κοινότητα την κατάλληλη ζωντάνια. Βέβαια αν η ίδια η «μητέρα Πατρίδα» δεν βοηθήσει -κάτι που δυστυχώς αρχίζει να μην γίνεται -τότε τα δύσκολα είναι μπροστά.
Αλλά υπάρχει και η καλλιτεχνική πλευρά. Εκεί πραγματικά ο Κοσμάς Πουλιανίτης κάνει μια εξαιρετική δουλειά, με πολλές πρωτοβουλίες και η τελευταία είναι να ενώσει την σάμπα με την ελληνική μουσική, μέσα από την Αρχαία Ελλάδα! Σίγουρος ένας τρικαλινός αποτελεί τον καλύτερο κήρυκα της Ελλάδας σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη. Και μόνο γι' αυτό αξίζει η Πολιτεία να σταθεί δίπλα του στην προσπάθεια που καταβάλει, τόσο ως δάσκαλος, όσο και ως καλλιτέχνης.
Τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης του Κοσμά Πουλιανίτη στο «Ράδιο Πρωινός 105,3» έχουν ως εξής:
Η εικόνα της σημερινής Βραζιλίας: Η Βραζιλία είναι μια χώρα αναπτυσσόμενη οικονομικά. Και όπως κάθε αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα, στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης υπάρχει ένας ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και είναι πολύ ακριβή χώρα. Σε σχέση δηλαδή με 10 χρόνια πριν, είναι πανάκριβη χώρα και πλέον δεν συμφέρει στον εκπαιδευτικό να βρίσκεται έξω και γι’ αυτό οι περισσότεροι, μετά την περικοπή του επιμισθίου, δεν θα μπορούν να ζήσουν έξω. Γιατί τα έξοδα είναι πολλά, το κόστος ζωής είναι ακριβό. Βέβαια, όλα είναι σχετικά. Εάν μένεις σε μια περιοχή κοντά στη δουλειά του, είναι καλά.
Πόσο επικίνδυνη είναι η χώρα: Καταρχήν όταν μιλάμε για τη Βραζιλία, μιλάμε για μια χώρα με έκταση όσο είναι 64 Ελλάδες. Όταν μιλάμε για Βραζιλία δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις. Σε γενικές γραμμές είναι μια χώρα με αυξημένη εγκληματικότητα, λόγω του χαμηλού οικονομικού επιπέδου για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όλα αυτά είναι σχετικά. Εξαρτάται που μένεις, που κινείσαι.
Η συνύπαρξη του δάσκαλου και του καλλιτέχνη: Στη Βραζιλία έχω έρθει ως δάσκαλος, όμως, επειδή για πολλά χρόνια ασχολούμαι με την καλλιτεχνία, μετά από μερικά χρόνια προσπάθησα να βοηθήσω τον ελληνισμό εδώ, με την ίδρυση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πολιτεία που βρισκόμαστε, στην πρωτεύουσα Βιτόρια. Αυτό με πολύ αγώνα και δουλειά το σχολείο έχει μετατραπεί σε Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Στεγάζει δηλαδή, μια πολιτιστική ομάδα που αποτελείται από δύο χορευτικά συγκροτήματα, μία χορωδία ελληνικής παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής και τη μοναδική χορωδία Βυζαντινής Μουσικής στη Λατινική Αμερική.
Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια, εκτός από την ηθική συμπαράσταση της Εκκλησίας, είμαι μόνος μου.
Έτσι, όπως είναι η κατάσταση, φεύγοντας οι δάσκαλοι από το εξωτερικό, δεν θα αντικατασταθούν, αν και είναι ο μόνος φορέας ελληνικού πολιτισμού και εξαρτώνται πάρα πολλά από το μεράκι του. Αν φύγει ένας δάσκαλος από τη θέση του, έχω ακρωτηριαστεί το νήμα σύνδεσης με την Ελλάδα.
Το «ευχαριστώ» στους φίλους του στο Δροσερό:
Όλους τους φίλους μου στην Ελλάδα, θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πριν από αρκετά χρόνια φτιάξαμε στο χωριό τη Μουσική Συντροφιά Δροσερού. Τότε ήταν δίπλα μας και μας προωθούσαν, μας εμψυχώνανε και προσπαθούσαν να διαφημίσουν το Δροσερό, ο Σάκης, ο Στέφανος, ο Γιάννης… Ήθελα λοιπόν να τους συγχαρώ γι’ αυτό το μεράκι να διαφημίσουν ανιδιοτελώς τον τόπο, το Δροσερό.
Η διαφήμιση της Ελλάδας μέσα από το τραγούδι: Αν είσαι μουσικός, τραγουδιστής και ζεις στη Βραζιλία, είναι πολύ εύκολο να σου καρφωθεί στο μυαλό η ιδέα πως θα ήταν ένα ελληνικό τραγούδι εάν του έβαζες κάποια «μπαχαρικά» βραζιλιάνικα. Αυτή η ιδέα μου καρφώθηκε και εμένα και αποφάσισα να κάνω ένα CD με τρία τραγούδια. Και βέβαια σκέφθηκα να «παντρέψω» τις δύο γλώσσες, να συνυπάρξουν στο ίδιο τραγούδι. Όπως επίσης να συνυπάρξουν μουσικά όργανα. Έ, λοιπόν, διάλεξα τρία τραγούδια, που τα ερμηνεύει η βασική τραγουδίστρια της Συμφωνικής Ορχήστρας της πρωτεύουσας της Παραγουάης. Σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμο και ένα βίντεο κλιπ που γυρίσαμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα παιχθεί φαντάζομαι και στην Ελλάδα. Ακριβώς μετά το cd, λοιπόν, που η ιδέα ήταν να «χτιστεί» μια πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βραζιλία και η δουλειά αυτή στην πραγματικότητα είναι μια δήλωση συμπάθειας μεταξύ των δύο χωρών.
Ενώ η δουλειά που έχουμε μπροστά μας και θα αποτελέσει διαφήμιση για την Ελλάδα είναι μια μουσικοθεατρική παράσταση που έχει ως επίκεντρο τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, που εδώ στην Βραζιλία πραγματικά είναι κάτι που θαυμάζουν. Μαζί λοιπόν με θεατρικά δρώμενα ενώνουμε την σάμπα με την ελληνική μουσική και πιστεύω ότι αυτή η δουλειά θα διαφημίσει την χώρα μας στην Βραζιλία,. Μια χώρα που μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προϊόν. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς κόπο και προσπάθεια.

Διαφήμιση

Τελευταίες ειδήσεις

 

ΕΛΛΑΔΑ

News image

Αιτήσεις για τις Αστυνομικές Σχολές

Έως τις 15 Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα όσοι υποψήφιοι επιθυμούν ...

της Νικολέτας Μούκα | Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Περισσότερα

ΚΟΣΜΟΣ

News image

Στους Αγίους Τόπους τρικαλινοί

Με τις καλύτερες αναμνήσεις έλαβε τέλος το Σάββατο 10 Ιουνίου η Προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους ...

του Χριστόφορου Παπαθανασίου | Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

News image

Απαντήσεις από αρμόδιους και τις τράπεζες

Απαντήσεις δόθηκαν στο ζωτικής σημασίας ζήτημα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού διευθέτησης των κόκκινων δανείων στην προχθεσινή ...

του Ματθαίου Μπίνα | Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

News image

Όταν ο Πόλοκ … γνώρισε τους μικρούς βιβλ

Παιχνίδια, ζωγραφική και βιβλία. Αυτές είναι οι δραστηριότητες που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ...

της Ευαγγελίας Κάκια | Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

Περισσότερα
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ | Powered by tymbos