«Άνθιση» καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή των Τρικάλων, έπειτα από μια δεκαετία, λόγω της οικονομικής ύφεσης που κράτησε έναν από τους νευραλγικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας σε αδράνεια.
Σε διάφορα σημεία αστικά και περιαστικά των Τρικάλων, ανεγείρονται νέες οικοδομές γεγονός που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί. Κάτι που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τρικάλων για τον αριθμό των αδειών που εκδόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα, το 2020 εκδόθηκαν 18 άδειες για την ανάγερση πολυώροφων οικοδομών, 2021 ο αριθμός διπλασιάστηκε αγγίζοντας τις 40 και από την αρχή του έτους έως και σήμερα, έχουν εκδοθεί 23 άδειες.
Παράγοντες της κατασκευαστικής αγοράς σημειώνουν ότι το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Ήδη από το 2018 άρχισε να κινείται ο κλάδος της οικοδομής έπειτα από μια 12ετία βαθιάς ύφεσης στην οποία βρέθηκε ο κλάδος από το 2011.
Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο επιβλήθηκε ο πρόδρομος του ΕΝΦΙΑ (ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών ΕΕΤΗΔΕ) και η χώρα έμπαινε στην μνημονιακή της εποχή, σημαίνοντας αυτομάτως τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών, αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών για δανεισμό σε όσους επιθυμούσαν, να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.
Θετική εξέλιξη στην επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας υπήρξε η πίστωση που άνοιξε μετά από χρόνια χειμερίας νάρκης, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών και η απαλλαγή των νεόδμητων από τον ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του 2022 (με προοπτική παράτασης άλλων δύο ετών).
Ταυτόχρονα, ένα ισχυρό κίνητρο για την κατασκευή νέων οικοδομών αποτελεί και η αύξηση της ζήτησης για καινούργια διαμερίσματα, δεδομένου ότι η περιοχή των Τρικάλων δεν διαθέτει επάρκεια, ενώ στην πλειονότητα τους οι οικοδομές είναι παλαιοτέρων ετών και έχει αλλάξει η φιλοσοφία στην κατασκευή των διαμερισμάτων (θέρμανση, τετραγωνικά κ.ο.κ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Τρίκαλα, το επίπεδο κατασκευής των οικοδομών ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο των εργολαβικών κατασκευών ανά την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε εξοπλισμού, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες.
Αύξηση στις τιμές των υλικών, έλλειψη εργατικών χεριών
Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών που βρίσκονται εδώ και έναν χρόνο, στη δίνη της ακρίβειας. Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αυξήσεις που ξεκινούν από 30% και φτάνουν στο 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο (5/6/2022) η τιμή του τούβλου είχε αγγίξει τα 0,165 ευρώ το τεμάχιο, όταν τον Απρίλιο του 2021 έφτανε τα 0,098 ευρώ το τεμάχιο.
Την ίδια στιγμή, τα οικοδομικά συνεργεία σημειώνουν δυσκολίες στη στελέχωση τους με τεχνίτες και εργάτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη των οικοδομικών εργασιών.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους! Πρώτον, ένα μεγάλο ποσοστό εγκατέλειψε τον κλάδο για βιοποριστικούς λόγους ή έφυγε στο εξωτερικό, δεδομένου ότι για 12 χρόνια υπήρξε καθίζηση στην οικοδομή και δεύτερον, αρκετοί βγήκαν στην σύνταξη, χωρίς να υπάρχει ανανέωση στο ηλικιακό δυναμικό.
Άλμα σημείωσαν οι τιμές το τρίτο τρίμηνο
Εν τω μεταξύ, αύξηση σημειώνεται στα τιμές στην αγορά κατοικίας που αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές πώλησης σε πανελλαδικό επίπεδο σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 11,2%, με τα νεόδμητα ακίνητα να καταγράφουν άνοδο κατά 12,2%, τα δε παλαιότερα ακίνητα κατά 10,5%.
«Πρωταθλήτρια» των αυξήσεων είναι η περιοχή της Αττικής με ετήσια αύξηση 13%, ενώ ακολουθούν με 11,1% η Θεσσαλονίκη, 9,4% οι άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και 8,9% οι λοιπές περιοχές. Πρόκειται για μια σαφή επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, καθώς με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, η αύξηση στην Αττική διαμορφώθηκε σε 11,3% και 11,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 9,6% και 10,8%. Για δε το σύνολο του 2021, η αύξηση στην Αττική διαμορφώθηκε σε 9,7% και στη Θεσσαλονίκη σε 7,4%.