Nature

Ένα ακόμη βήμα για το υδροηλεκτρικό στον Αχελώο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο Δημαρχείο, με 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Μεταξύ των ζητημάτων θα είναι και η έκδοση ψηφίσματος για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών Θεσσαλίας, το οποίο αναμένεται να στηρίζει τις θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων στο θέμα αυτό, δηλαδή να συνταχθεί και ο Δήμος Πύλης με τους άλλους δύο αυτοδιοικητικούς φορείς του Νομού μας.
Το υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο
Μείζονος σημασίας θέματα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το 3ο και το 13ο, τα οποία αφορούν το υδροηλεκτρικό έργο στον Αχελώο στην Μεσοχώρα.
Προβλέπεται, όπως είχε ζητήσει στην επίσκεψή του στην περιοχή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η εκπόνηση μελέτης για την χρήση και την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, όταν δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη, δηλαδή, αν και που θα κατασκευαστούν χώροι αναψυχής, άθλησης, ξενοδοχεία κλπ.
Η μελέτη αυτή έχει προϋπολογιστεί στα 95.000 ευρώ, ποσό που θα πληρώσει η ΔΕΗ, όμως την διαδικασία θα αναλάβει ο Δήμος Πύλης, ο οποίος θα δημοπρατήσει ηλεκτρονικά το έργο.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον “δρόμο” υλοποίησης του ζωτικής σημασίας για τον Νομό μας αλλά και για την χώρα υδροηλεκτρικού έργου στον Αχελώο. Το άλλο βήμα ήταν η εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων), η οποία έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο Πύλης.
Η ευθύνη για την προώθηση του έργου αυτού, βαραίνει πλέον την ΔΕΗ, η οποία είναι αρμόδια για να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες, αρχίζοντας από τις διαδικασίες για τα έργα αποκατάστασης των κατοίκων της περιοχής, κάτι που μπορεί να γίνει παράλληλα με τις εργασίες για το υδροηλεκτρικό, ωστόσο, η πρώτη ενέργεια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την πλήρωση με νερό του χώρου που θα δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη.

Τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης:
1.Έκδοση ψηφίσματος για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών Θεσσαλίας.
2.Αποδοχή απόφασης ένταξης της πράξης «Ασφαλτοστρώσεις οδών προς κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Πύλης» στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020» και στη δράση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» – αποδοχή πίστωσης.
3.Αποδοχή χρηματοδότησης της ΔΕΗ για την εκπόνηση της μελέτης του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου σε εφαρμογή περιβαλλοντικού όρου «ΥΗΕ Μεσοχώρας».
4.Τροποποίηση προϋπολογισμού του Δήμου, οικ. έτους 2018.
5.Κατανομή προερχόμενης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων (πρώην ΣΑΤΑ).
6.Έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 του Δήμου Πύλης.
7.Κατανομή πίστωσης για φιλοξενία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την υλοποίηση του Βοτανικού Πάρκου.
8.Κατανομή πίστωσης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της εκδήλωσης των 18ων Τσιαβαλιάρειων.
9.Κατανομή πίστωσης για επέκταση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Αθαμανίας.
10.Έγκριση πρακτικών διαγωνισμών εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Μουριάς.
11.Συμμετοχή του Δήμου στο ΦοΔ.ΣΑ Δυτικής Θεσσαλίας με την επωνυμία «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.» & δ.τ. «Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.», σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 245 του ν. 4555/2018.
12.Αίτηση των κ.κ. Παπαγγέλη Μαριγούλας και Μαργαρίτη Γεωργίου για συναίνεση του Δήμου Πύλης για υλοποίηση έργων αναδάσωσης σε δημοτική δασική έκταση στην Τ.Κ. Πιαλείας.
13.Έγκριση εκκίνησης διαδικασίας εκπόνησης μελέτης «Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Ευρύτερης Περιοχής Μεσοχώρας με αξιοποίηση ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΔΕ) Μεσοχώρας».
14.Διατύπωση σύμφωνης γνώμης για να συμπεριληφθούν και οι δημοτικές εκτάσεις στη σύνταξη μελέτης από το Δασαρχείο Τρικάλων για τη λήψη κατασταλτικών μέτρων αντιμετώπισης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.
15.Αίτηση αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας οικισμού Ροπωτού Δήμου Πύλης» για χορήγηση παράτασης προθεσμίας παράδοσης της μελέτης.
16.Έγκριση προγραμματικής σύμβασης Δήμου Πύλης – Δ.Ε.Υ.Α.Π. για την υλοποίηση ης πράξης «Ενέργειες ψηφιακής χαρτογράφησης και διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Πύλης».
17.Δέσμευση Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη της πράξης «Δημιουργία πάρκου αθλητικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ. Φήκης» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όταν αυτό εκπονηθεί.
18.Δέσμευση Δημοτικού Συμβουλίου για ένταξη της πράξης «Πλακόστρωση πεζοδρομίων Τ.Κ. Πηγής και Λυγαριάς» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όταν αυτό εκπονηθεί.
19.Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση – Αποκατάσταση ζημιών σχολικών κτιρίων».
20. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Αποκατάσταση ζημιών δημοτικού καταστήματος Τ.Κ. Στουρναραίικων».
21.Παροχή γνώμης για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Οργανισμού Κοινωνικών, Πολιτιστικών, Αθλητικών Δράσεων (Ο.Κ.Π.Α.Δ.) Δήμου Πύλης.
22. Αποδοχή αίτησης παραίτησης μέλους του Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Δ. – Ορισμός νέου.
23.Αποδοχή αίτησης παραίτησης Διευθύνοντος Συμβούλου της δημοτικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More