koukou kiritsisxoliodigon  

Έντονη κριτική από Μητσοτάκη για προσφυγικό

Σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στο προσφυγικό με αιχμές τόσο για τη φύλαξη των συνόρων και το «κολαστήριο» της Μόριας όσο και για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν χαθεί, όπως κατήγγειλε, «στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας», χρησιμοποίησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουργκ. Εκεί το μεταναστευτικό είναι κορυφαίο θέμα της επίσημης ατζέντας. Στην ανεπίσημη, κυριαρχούν οι επαφές για τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ, θέση για την οποία το φαβορί θεωρείται ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Προτεραιότητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Και η αποτελεσματική συν-φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Δυστυχώς, όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι ουσιαστικά απούσα από αυτήν τη συζήτηση», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στο λεξιλόγιό της «την έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων», ενώ επανέλαβε την κριτική του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να μην αποδέχεται την (πρόταση της Ν.Δ.) «ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών». Και τέλος, θύμισε ότι επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο, όπως είπε, «προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό», αιχμή την οποία συνόδευσε με υπόνοιες για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν διατεθεί για το ζήτημα και έχουν χαθεί… Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος τον έψεξε ότι «τα βάζει με τη χώρα του αντί να εγκαλέσει τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του για τον ρόλο τους στην κρίση». Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ.

Επισήμως, οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΛΚ ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών. Σημειώνεται ότι ο πρώτος έχει ήδη δηλώσει ότι διεκδικεί το χρίσμα του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ ο δεύτερος εμφανίζεται ως εν δυνάμει υποψήφιος (όπως και ο Μισέλ Μπαρνιέ), γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη σε κάποια υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση, στο ΕΛΚ θεωρούν κρίσιμη τη στήριξη από τον πρόεδρο της Ν.Δ., καθώς εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε εγκαίρως ξεκάθαρη θέση υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 έναντι της Ουγγαρίας, παρά τη δυσκολία του ΕΛΚ να καταλήξει σε κοινή γραμμή μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι ευρωεκλογές, πάντως, αναμενόταν να βρεθούν στο μενού του δείπνου που είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον επικεφαλής της εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές Ντάρα Μέρφι και με τους προέδρους του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος.

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newspaper μας
Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newspaper μας
Μπορείτε να διαγραφείτε όποτε επιθυμείτε εσείς

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί