Nature

Έρχεται το ιδιωτικό “LEADER”

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα “τρέξει” το “LEADER” για τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Το πρόγραμμα αυτό το αναμένουν πάρα πολλοί που θέλουν να επενδύσουν, ωστόσο αναμένεται η προκήρυξή του εδώ και πολλούς μήνες. Όμως, στην πρόσφατη επίσκεψή της στα Τρίκαλα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως το εν λόγω πρόγραμμα θα προκηρυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι κατηγορίες ιδιωτικών δράσεων αφορούν μεταποίηση και/ή ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων με τελικό προϊόν αγροτικό: Κρέας, γάλα, αυγά, πουλερικά, μέλι, σηροτροφία – σαλιγκάρια, ελαιούχα, δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, άνθη, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, αποστάγματα αλκοολούχων ποτών, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, αρτοποιία, αιθέρια έλαια, σαλάτες κ.α.
Επίσης, προβλέπονται επενδύσεις σε δασοκομικές τεχνολογίες και επεξεργασία, κινητοποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων, όπως την παραγωγή πέλετς, στρογγυλής ξυλείας, φελλών, στύλων ΔΕΗ κλπ.
Μία άλλη δράση είναι οι επενδύσεις για την δημιουργία και την ανάπτυξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων στον δευτερογενή τομέα, όπως ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων, οικοτεχνιών, χειροτεχνιών κλπ.
Όσον αφορά τον τριτογενή τομέα, προβλέπονται επενδύσεις, όπως ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, παροχής υπηρεσιών, εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Για τα ποσά και τα ποσοστά ενίσχυσης, ο ανώτατος προϋπολογισμός παρεμβάσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000 ευρώ εκτός των έργων που αφορούν διαχείριση στερεών/υγρών αποβλήτων, καθώς και έργων ύδρευσης στα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να φτάσει τα 2 εκ. ευρώ.
Ανώτατος προϋπολογισμός για άυλες ενέργειες μπορεί να φτάσει τα 100.000 ευρώ.
Ως προς τα ποσοστά ενίσχυσης, για τα ιδιωτικά από 45% έως 65% των επιλέξιμων, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, το είδος της επένδυσης, και το είδος της ενίσχυσης, ενώ είναι δυνατή η καταβολή προκαταβολής, όπως και η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More