Nature

Έρχονται επιδοτήσεις

Μάλλον έρχονται αποδώσεις ενισχύσεων από αύριο Πέμπτη για τους δικαιούχους παραγωγούς.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σχεδιάσει πληρωμές για τις επόμενες ημέρες, που αφορούν εκκρεμότητες ΟΣΔΕ 2017, συνδεδεμένες 2017 και άλλα προγράμματα.
Εφόσον, όλα κυλήσουν ομαλά, το πιο σοβαρό ενδεχόμενο είναι οι δικαιούχοι παραγωγοί να λάβουν τις επιδοτήσεις αύριο Πέμπτη, ίσως μετά το μεσημέρι.
Με τον νέο Κοινοτικό Κανονισμό οι περισσότερες ενισχύσεις του παρελθόντος ενοποιήθηκαν σε μία, την Ενιαία Ενίσχυση. Παράλληλα, εφαρμόζονται τα καθεστώτα ενίσχυσης που εξαιρέθηκαν εν όλω ή εν μέρει από το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης (μη αποσυνδεδεμένα καθεστώτα), καθώς και το μέτρο της χορήγησης πρόσθετης ενίσχυσης για συγκεκριμένους τύπους γεωργίας, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την προστασία ή τη βελτίωση του περιβάλλοντος ή για την βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Για την διαχείριση και τον έλεγχο των παραπάνω καθεστώτων και μέτρων στήριξης, έχει θεσπισθεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), το οποίο ενσωματώνει επίσης την διαχείριση και έλεγχο των Κανόνων Πολλαπλής Συμμόρφωσης, της διαφοροποίησης και της Δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Σανίδα σωτηρίας»
«Σανίδα σωτηρίας είναι κυριολεκτικά για μας η κάθε επιδότηση, ιδίως όταν αποδίδεται εγκαίρως και πλήρως» τονίζουν γεωργοί και κτηνοτρόφοι, υπογραμμίζοντας «στην οικονομική κατάσταση που έχουμε περιέλθει, από την εδώ και πολλά χρόνια ασκούμενη πολιτική, δυστυχώς εξαρτόμαστε από τις Κοινοτικές ενισχύσεις. Και πως αλλιώς; Οι τιμές των προϊόντων μας στο ναδίρ, τα έξοδά μας στο ζενίθ».
«Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την μία και από την άλλη έχουν μειωθεί κατά πολύ τα έσοδά μας. Οι επιδοτήσεις πλέον για μας δεν είναι απλή στήριξη ή βοήθεια, αλλά “σανίδα σωτηρίας”, χωρίς την οποία πολλοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Δεν έχουμε ρευστό, ούτε δυνατότητες δανεισμού και ούτε πίστωση από επιχειρήσεις για την προμήθεια των εφοδίων μας. Μόνη πηγή ρευστότητας είναι οι ενισχύσεις» δηλώνουν παραγωγοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More