«Αγκάθι» για Σχολή Ευελπίδων, ΣΜΥ Τρικάλων

Την Πέμπτη το απόγευμα, ευχάριστα αιφνιδιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή οι υποψήφιοι είχαν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές στο Μηχανογραφικό τους και πριν περάσει μία εβδομάδα είχαμε τα αποτελέσματα.

Ο προβληματισμός έρχεται για τις στρατιωτικές σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΣΜΥ Τρικάλων υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις, ενώ η μεγάλη έκπληξη είναι ότι το ίδιο συμβαίνει και με την σχολή Ευελπίδων!

Από τους 74.847 υποψηφίους του Γενικού Λυκείου υπέβαλαν Μηχανογραφικό οι 54.713. Οι 20.134 δηλαδή βρέθηκαν κάτω από τον ελάχιστο μέσο όρο 8,31 που επέτρεπε την υποβολή του Μηχανογραφικού. Εισήχθησαν στα ΑΕΙ 52.171 υποψήφιοι, ποσοστό 69,7%. Το ποσοστό δεν είναι κακό. Επαληθεύεται για μία ακόμη χρονιά ότι ένας στους τρεις υποψηφίους αποκλείεται λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Συνολικά από τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές είχαμε 10.120 κενές θέσεις.

Κάποιες από αυτές τις κενές θέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αναφέρομαι στη σχολή Ευελπίδων – Όπλα και την αντίστοιχη της ΣΜΥ. Παρατηρούμε ότι το 2023 μειώθηκαν στο μισό οι κενές θέσεις (από 139 σε 70). Αυτό οφείλεται στη μείωση του συντελεστή της ΕΒΕ από 1,2 σε 1, ακριβώς για να μειωθεί ο αριθμός των κενών θέσεων.

Αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων, τριπλασιάστηκαν οι κενές θέσεις

Το 2024 το Υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό των εισακτέων στην προσπάθειά του να μειώσει τις κενές θέσεις και όπως βλέπουμε τις… υπερτριπλασίασε (από 70 σε 230). Πράγματι δεν καταλαβαίνουν τι θα συμβεί όταν αποφασίζουν την αύξηση του αριθμού των εισακτέων ή μας κοροϊδεύουν;

Το πρόβλημα είναι ότι το Σεπτέμβριο η Σχολή Ευελπίδων θα έχει 542 λιγότερους σπουδαστές από όσους είχε προγραμματίσει. Αντίστοιχα συμβαίνουν και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ Τρικάλων).

Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΒΕ. Αν θέλεις να κόψεις ένα στους τρεις φοιτητές είναι μια χαρά. Αν θέλεις όμως να γεμίσεις τις θέσεις που θέλεις η ΕΒΕ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Ο στρατός, για παράδειγμα, χρειάζεται 542 περισσότερους αξιωματικούς. Αν δεν βρίσκει με τις κατάλληλες προδιαγραφές θα ρίξει τις απαιτήσεις του, μέχρι να γεμίσουν οι θέσεις που έχουν. Έτσι γίνεται παντού στον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε 10.120 θέσεις και είμαστε χαλαροί. Βεβαίως είμαστε χαλαροί διότι οι θέσεις των εισακτέων δεν είναι πραγματικές· είναι φουσκωμένες και ανομοιόμορφα κατανεμημένες. Αν καλύπτονταν όλες θα υπήρχε δυσλειτουργία στα ΑΕΙ.

Το παράδειγμα των τμημάτων Φυσικής

Μια σύντομη απόδειξη βλέπουμε στον πίνακα 2. Οι κενές θέσεις στα Τμήματα Φυσικής αυξάνουν κάθε χρόνο. Πρωταθλητής το Τμήμα των Ιωαννίνων με 464 κενές θέσεις στην τετραετία. Στα 4 χρόνια εφαρμογής της ΕΒΕ οι κενές θέσεις στα Τμήματα Φυσικής αυξήθηκαν κατά 50%. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα προσπαθούσαν να καλύψουν τις κενές θέσεις, μειώνοντας το συντελεστή της ΕΒΕ ή απαιτώντας την κατάργησή της ΕΒΕ.

Βλέπουμε ότι το σύστημα της ΕΒΕ έφτασε στα όριά του στον 4ο μόλις χρόνο εφαρμογής του. Δεν έχουμε αξιωματικούς δεν έχουμε φυσικούς, έχουμε άδεια Πανεπιστήμια στην περιφέρεια.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση της ζήτησης για τα 18 Τμήματα Μηχανικών, που γίνονται πια κανονικά Τμήματα Μηχανικών. Οι απόφοιτοί τους θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων Τμημάτων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών. Η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, με καθυστέρηση 5! ετών, εκτόξευσε τη ζήτηση, μαζί και τη βάση των Τμημάτων. Είχαμε άνοδο μέχρι και 1599 μόρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Ηράκλειο, σε μια χρονιά που οι βάσεις στις σχολές του 2ου Πεδίου σημείωσαν μεγάλη πτώση, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Παρόλα αυτά οι βάσεις σ’ αυτά τα Τμήματα εκτοξεύτηκαν.

Πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα

Ενόψει της ίδρυσης των ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν γινόταν να υπάρχουν Τμήματα που δίνουν πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Φαίνεται ότι αυτό τελειώνει. Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο θα γίνει και με τα υπόλοιπα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων, ώστε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μεγάλη πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές. Μετά την απογοήτευση της Φυσικής και τα κλάματα που ακολούθησαν είχαμε χαρές και πανηγύρια με την πτώση των βάσεων στις Ιατρικές, για να επιβεβαιωθεί ότι όταν έχουμε πολλά κλάματα με την ανακοίνωση των βαθμών έχουμε πολλή χαρά με την ανακοίνωση των βάσεων.

Να θυμίσουμε κάτι που ισχύει για όλους τους υποψηφίους είτε πέτυχαν το στόχο τους είτε όχι. Η ζωή τώρα ξεκινά και δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όλους.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης