Nature

Αιτήματα για τις καταστροφές στις καλλιέργειες

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες από χαλαζόπτωση και έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Πύλης, απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση.
Το θέμα αρχικά τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Παλλατζά και στην συνέχεια προτάθηκε ψήφισμα από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Αποστόλη Ζάχο, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Σώμα.
Αιτήματα
Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: «Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σε καλαμπόκι-βαμβάκι-σιτηρά-αμπελοειδή δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α. στα Δ.Δ. του Δήμου Πύλης (Αγιο Βησσαρίωνα, Φιλύρα, Παλαιομονάστηρου, και Πύλης), από χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση την περασμένη Παρασκευή 4 Μάη. Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική.
Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών όπου τα καλλιεργητικά έξοδα σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνητικές πολιτικές και η ΚΑΠ της ΕΕ (φορολογία, αυξημένα ασφάλιστρα, αυξημένο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, μειωμένες επιδοτήσεις, ΕΝΦΙΑ, κλπ), καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.
Το Δ.Σ. Πύλης απαιτεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
-Να γίνει άμεση γρήγορη και δίκαιη εκτίμηση-καταγραφή των ζημιών με πλήρη αποζημίωση στο 100%.
-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή και όχι μέρος της.
-Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
-Να υπάρξει άμεση μέριμνα για αντιχαλαζική προστασία, μιας και η περιοχή μας είναι πολυπαθής από την χαλαζόπτωση, ώστε να μη χάνουν οι παραγωγοί τους κόπους μιας χρονιάς».
Διαρκώς ζημιές
Στην συζήτηση για το θέμα αναφέρθηκε πως ο Δήμος πλήττεται τα τελευταία χρόνια από χαλαζοπτώσεις και έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν ζημιές τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στις υποδομές.
Έχει επισημανθεί πως τα κονδύλια που πιστώνονται στον Δήμο από τις κρατικές επιχορηγήσεις για έργα, αναγκαστικά δαπανώνται για επισκευές των υποδομών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και των παλιών κακοτεχνιών σ’ αυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More