Nature

Αιτήσεις για το «Συνεργασία»

Από τις 6 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο «Συνεργασία» οι ενδιαφερόμενοι ώστε να στήσουν μία επιχειρησιακή ομάδα με 5.000 ευρώ.
Τα δύο Υποµέτρα υλοποιούνται µέσω δύο ∆ράσεων, της ∆ράσης 1 που αφορά στην ίδρυση (δυνητικών) Επιχειρησιακών Οµάδων της Ευρωπαϊκής Σύµπραξης Καινοτοµίας και της ∆ράσης 2 που αφορά στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των Επιχειρησιακών Οµάδων της Ευρωπαϊκής Σύµπραξης Καινοτοµίας.
Η χρηµατοδότηση των ενταγµένων πράξεων και στις δύο ∆ράσεις αφορά στο 100% του προϋπολογισµού τους. Ο συνολικός προϋπολογισµός κάθε πράξης µπορεί να διαµορφωθεί κατά ανώτερο όριο 145.000 ευρώ αν η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου µίας συνεργασίας αφορά σε µία ∆ιοικητική Περιφέρεια ή έχει τοπικό χαρακτήρα, 295.000 ευρώ αν αφορά το σύνολο της χώρας και 445.000 ευρώ αν πρόκειται για διακρατική συνεργασία.
Και τα δύο Υποµέτρα απευθύνονται σε Επιχειρησιακές Οµάδες, δηλαδή σχήµατα συνεργασίας φορέων, τα οποία διαθέτουν συµφωνητικό συνεργασίας µεταξύ των µελών / φορέων που µετέχουν σε αυτά και αποτελούνται από τουλάχιστον δύο µέλη από τα οποία τουλάχιστον το ένα µέλος δραστηριοποιείται στους τοµείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας. Στόχος των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες µπορούν να περιλαµβάνουν ενδεικτικά την εφαρµογή νέων, καινοτόµων διεργασιών στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τοµέα των τροφίµων, όπως επίσης και η αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην προσαρµογή στην κλιµατική αλλαγή.
Οι δράσεις
Οι δράσεις που µπορεί να αναληφθούν στο πλαίσιο των συνεργασιών του Μέτρου 16 ενδέχεται να εµπίπτουν:
-Στην παραγωγή ασφαλέστερων και υψηλότερης διατροφικής αξίας τροφίµων που απευθύνονται είτε στο συνολικό πληθυσµό είτε σε ειδικές κατηγορίες.
-Στη διασφάλιση της µοναδικότητας των πιστοποιηµένων γεωργικών προϊόντων.
-Στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων της γεωργικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της ζωικής για την παραγωγή ζωοτροφών.
– Στην ανάδειξη των ιδιαίτερων διατροφολογικών χαρακτηριστικών των προϊόντων και τη συµβολή τους στην υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής (τροφές πλούσιες σε Ω3, φυσικά ακόρεστα, χαµηλών θερµίδων, κτλ) ή παραγωγής τροφίµων που ανταποκρίνονται σε ειδικές διαιτητικές ανάγκες.
– Στην ενσωµάτωση στη τροφική αλυσίδα προϊόντων της κτηνοτροφίας.
-Στις νέες µεθόδους και πρακτικές για την ευζωϊα και προστασία των παραγωγικών ζώων.
-Στη δηµιουργία νέων προϊόντων γάλακτος και κρέατος.
-Στη χρήση νέας τεχνολογίας και συστηµάτων πληροφορικής για την παρακολούθηση και διαχείριση του ζωϊκού κεφαλαίου και του µικροκλίµατος της κτηνοτροφικής µονάδας.
– Στη µείωση της κατανάλωσης ύδατος µέσω της υιοθέτησης προηγµένων αρδευτικών συστηµάτων και την υιοθέτηση γεωργίας ακριβείας.
-Στη µείωση του όγκου αλλά και της σύνθεσης των εισροών (µείωση χρήσης λιπασµάτων, φυτοπροστατευτικών, υιοθέτηση νέων ποικιλιών που είναι καλύτερα προσαρµοσµένες στις τοπικές εδαφολογικές, υδρολογικές και κλιµατικές συνθήκες κ.λπ).
-Στην υιοθέτηση φιλικότερων γεωργικών πρακτικών αλλά και την υιοθέτηση καλλιεργειών για την αξιοποίηση φτωχών σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία εδαφών.
-Στην εξοικονόµηση ενέργειας (θερµοµόνωση, νέα συστήµατα κλιµατισµού).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More