Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου θα ανοίξει τις πόρτες του, ο 10ος «Μύλος των Ξωτικών», όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.
Βέβαια, δεν απουσίασε ο προβληματισμός, αλλά και οι αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, για την διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο 10ς «Μύλος των Ξωτικών» θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2022 με βασικότερο σύνθημα «Μύλος των Ξωτικών μόνο για εμβολιασμένους».
Ως προς τα διαδικαστικά τονίσθηκε ότι όλα είναι έτοιμα, το προσωπικό θα εκπαιδευτεί το 3ημερο και θα ενεργοποιηθεί εφαρμογή πραγματικού ελέγχου των επισκεπτών και της πληρότητας σε αριθμό και ποσοστό.
Συγκεκριμένα θα υπάρχουν μόνο μία είσοδος και μία έξοδος, η είσοδος θα γίνεται ΜΟΝΟ με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με πιστοποιητικό νόησης ή με self test για παιδιά έως 12 ετών και όλες οι θεματικές δράσεις έχουν μεταφερθεί στον ανοικτό χώρο πέριξ του κτηρίου του Μύλου.
Το διάστημα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, σε αναμονή της ΚΥΑ για τη λειτουργία των θεματικών πάρκων, το προσωπικό του Μύλου θα εκπαιδευτεί πλήρως, προκειμένου να ανταποκριθεί με ακρίβεια σε όλα τα νέα δεδομένα (υγειονομικά πρωτόκολλα, συνεργασία και επικοινωνία με τους επισκέπτες κ.α.).
Δ. Παπαστεργίου: «Φέτος δεν είναι μία συνηθισμένη χρονιά»
Στους λόγους που ήρθε η λειτουργία της φετινής διοργάνωσης ξανά προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι έχει λάβει το πράσινο φως από το σώμα, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Όπως είπε «Είχαμε πάρει μία τυπική απόφαση. Φέτος δεν είναι μία συνηθισμένη χρονιά και για αυτό θεώρησα ότι έπρεπε να σας ενημερώσω. Έπρεπε από νωρίς να πάρουμε αποφάσεις. Από την τελευταία κουβέντα προέκυψαν νέα δεδομένα. Έχουμε καταφέρει να πέσουμε αρκετά χαμηλά στα κρούσματα και να είμαστε ο πρώτος νομός σε επίπεδο Θεσσαλίας που έχουν εμβολιαστεί. Προέκυψε κενό νόμου γιατί έπρεπε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη των λοιμοξιολόγων κάναμε τις επαφές μας. Το κενό ήρθε να μας καλύψει η επιτροπή των λοιμοξιολόγων. Έπρεπε όμως να γίνει και ΚΥΑ που θα βγει το Σάββατο το βράδυ και θα ισχύσει από την Δευτέρα το πρωί».
Και πρόσθεσε : «Καταλαβαίνω την ανησυχία όλων για τη λειτουργία του Μύλου. Ακόμη κι αν δεν κάνουμε Μύλο θεωρείτε ότι δεν θα έχουμε κόσμο στην πόλη; Αφού πλέον κάναμε όλη τη νόμιμη διαδικασία, αφού καλύπτεται απόλυτα η λειτουργία του Μύλου θεωρώ ότι αυτή είναι σωστή απόφαση. Να ξεκινήσει στις 8 του μήνα προκειμένου να βγει η ΚΥΑ, να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να εκπαιδευτεί το προσωπικό και να τηρηθούν τα μέτρα. Με τα δεδομένα αυτά θεωρώ ότι πρέπει και μπορεί να γίνει ο Μύλος. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θέλει προσοχή αλλά μπορούμε να το πετύχουμε».
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Τρικάλων που εκφράζει την αντίθεση της, στο εγχείρημα, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε «Καταλαβαίνω την αγωνία και των αγώνα που κάνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου και των νοσηλευτών αλλά τίθεται και θέμα αλληλεγγύης. Πρέπει αυτή τη στιγμή ο ένας να στηρίξει τον άλλο. Και θα πρέπει να δούμε και την ελεύθερη οικονομία. Δεν θα έπρεπε να ανοίξει εάν έκλειναν όλα», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους οκτώ όρους που θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων για την φετινή διοργάνωση.
Ναι μεν, αλλά…
Τον προβληματισμό του εξέφρασε στην τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας, λέγοντας ότι «εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για την εξέλιξη της πανδημίας που μας προβληματίζει και μας δημιουργούν δεύτερες σκέψεις. Όλοι θέλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας αλλά με ποιους όρους. Υπάρχουν τα εχέγγυα και οι υποδομές ότι δεν θα δυσχεραίνουμε την κατάσταση; Αυτά είναι που μας προβληματίζουν και δεν αμφισβητούμε την χρησιμότητα του Μύλου. Πως θα μπορούσαμε όταν η δική μας παράταξη τον δημιούργησε. Εμάς μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία και η προστασία των πολιτών. Νιώθω απόλυτη κατανόηση σε κάθε συναίσθημα και κάθε δύσκολη οικονομική προσπάθεια που κάνουν οι επαγγελματίες, κατανοώ απόλυτα πόσο σημαντικό είναι το τουριστικό εισόδημα των ημερών. Η διάθεσή μας δεν είναι φοβική αλλά πρέπει να σκεφτούμε την υγεία των πολιτών. Ανακουφιστήκαμε από την θέση του Ιατρικού Συλλόγου κι από την κανονιστική ΚΥΑ. Θα έλεγα αν μπορεί ακόμη να στηθεί και μία μονάδα εμβολιασμού στο Δήμο».
Κατά της διοργάνωσης τάχθηκε η Λαϊκή Συσπείρωσης, με τον επικεφαλής κ. Γιώργο Καΐκη να ασκεί δριμεία κριτική στην απόφαση, αλλά και στο γεγονός ότι δεν λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη, τόσο του Νοσοκομείου, όσο και των Κέντρων Υγείας του Νομού.
«Αν σας πήρε ο πόνος για την ψυχική υγεία και νομίζετε ότι με τα λαμπιόνια θα την επαναφέρετε, ότι ο “Μύλος των Ξωτικών” θα αντιστρέψει την κατάσταση είσαστε γελασμένος. Δεν ήμασταν ποτέ αρνητική στην τέλεση του Μύλου αλλά θέλουμε εχέγγυα» υπογράμμισε και κατηγόρησε τον κ. Παπαστεργίου ότι ταυτίζεται με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων, αλλά αποφεύγει εντέχνως την ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών που δήλωσαν ξεκάθαρα αντίθετοι με τη διενέργεια του Μύλου.
«Μύλος με ποιες προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε με διασωληνωμένους έξω από τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο. Αυτή η δομή μπορεί να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες; Εφόσον απαξιώνετε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας θα αρνηθούμε τη λειτουργία του Μύλου. Μην αποθεώνετε το εμβόλιο. Πολύ χρήσιμο εργαλείο της επιστήμης όμως δεν φτάνει. Γιατί και οι εμβολιασμένοι και κολλάμε και μεταδίδουμε. Είμαστε σε μία πανδημία βαριά νοσούντων» πρόσθεσε.
Να υπάρξει προτροπή υπέρ του εμβολιασμού ζήτησε η ελάσσονα αντιπολίτευση, με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Στέλιο Μπετσιμέα να τονίζει «είναι το βασικό όπλο αυτής της πανδημίας. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Ξεκάθαρη η θέση μας. Ο Μύλος να γίνει υπό την αιγίδα της Πολιτείας. Εάν η πολιτεία δεν μπορεί να αναλάβει είμαστε κατά. Το αντιμετωπίζουμε από την πλευρά των ευθυνών που μπορούν να προκύψουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πανηγύρι την ώρα που πεθαίνουν ταυτόχρονα φίλοι μας. Εάν η Ελληνική πολιτεία αναλάβει υγειονομική κάλυψη είμαστε υπέρ. Εάν όχι είμαστε αντίθετοι».