Αντιδράσεις από το “πλαφόν” στις αναβολές

Ο δικηγορικός κόσμος εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην προωθούμενη αιφνίδια τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους να ζητήσουν μία μόνο αναβολή λόγω κωλύματος και παράλληλα ζητάει να αποσυρθεί άμεσα η επίμαχη τροποποίηση και σε αντίθετη περίπτωση θα κατέλθουν οι δικηγόροι σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Αντιδρούμε σε αυτή την απόφαση» ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Γουγουλάκης, λέγοντας ότι πολλές φορές οι δικηγόροι ζητούν αναβολή σε μια δίκη, διότι αδυνατούν να παραστούν, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ο κ. Γουγουλάκης τόνισε ότι ο δικηγορικός κλάδος ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης για το “πλαφόν” στις αναβολές και διάλογο από μηδενική βάση.

Σημειωτέον, σύμφωνα με την τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ, παρέχεται η δυνατότητα στους δικηγόρους μόνο μία φορά να αιτηθούν αναβολή λόγω κωλύματος συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία.

Έτσι, σύμφωνα με την προωθούμενη τροποποίηση στο άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται ρητή πρόβλεψη για την περίπτωση που το αίτημα της αναβολής συνίσταται σε κώλυμα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία.

Στην περίπτωση αυτή, το αίτημα μπορεί να προβληθεί για μία μόνο φορά, από κάθε διάδικο και πρέπει να αποδεικνύεται με την προσκόμιση κάθε νομιμοποιητικού, διαδικαστικού ή άλλου εγγράφου (π.χ. εξουσιοδότηση προς το συνήγορο απόντος διαδίκου, κ.λπ.) από το οποίο να αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος αναβολής.

Η απόφαση της συντονιστικής

Για το θέμα που ανέκυψε συνεδρίασε εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπου εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη αιφνιδίως από την Κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, κατά παράβαση των κανόνων καλής νομοθέτησης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της Δικαιοσύνης, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 349 ΚΠΔ, περιορίζοντας  το δικαίωμα αναβολής της συζήτησης  για λόγους που αφορούν στο πρόσωπο πληρεξουσίου δικηγόρου.

«Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας νομοθέτησης, που τείνει να γίνει κυβερνητική συνήθεια και την προσπάθεια στέρησης του δικαιώματος εκπροσώπησης των διαδίκων από δικηγόρους της επιλογής τους, ακόμη και σε περιπτώσεις δικαιολογημένου κωλύματός τους. Η όποια προσπάθεια στοχοποίησης των δικηγόρων, ως υπεύθυνων για την αναβολή της συζήτησης υποθέσεων και για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι απαράδεκτη και αποπροσανατολιστική. Παράλληλα, αμφισβητείται η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος, κατ’ άρθρο 87 του Συντάγματος, να αποφασίζει.   Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν συγκεκριμένες αιτίες, τις οποίες το δικηγορικό σώμα έχει αναδείξει και στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη και  μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που, ως φαίνεται, έχει ενοχλήσει πολλούς» τονίζει, μεταξύ των άλλων.

Παράλληλα, καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει πάραυτα την συγκεκριμένη διάταξη και να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Σε αντίθετη περίπτωση,  η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να συνεδριάσουν και να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις του σώματος και συγκεκριμένα προτείνει κήρυξη αποχής των δικηγόρων σε περίπτωση δεύτερης αναβολής για κώλυμα στο πρόσωπό τους ως πληρεξουσίων είτε  υπεράσπισης είτε προς  υποστήριξη της κατηγορίας, όπως επίσης  και  στην περίπτωση που αιτούνται αναβολής για λόγους υγείας,  που αποδεικνύονται με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης