Η ιδιαίτερη αξία της φέτας καταδείχτηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων και Αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας το περασμένο Σάββατο.
Όπως είναι γνωστό, φέτα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Ελλάδα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς το εν λόγω προϊόν είναι ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης). Ωστόσο, σε πολλές χώρες παρασκευάζονται απομιμήσεις, οι οποίες κυκλοφορούν ως λευκό τυρί και δρουν ανταγωνιστικά στην φέτα.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της φέτας, πέρα από την τέχνη των ντόπιων μεταποιητών, “έρχεται” ήδη από το αιγοπρόβειο γάλα επισημάνθηκε στην ημερίδα: Για παράδειγμα, στην Γερμανία και στην Αγγλία παρασκευάζουν λευκό τυρί. Στην μεν πρώτη ευδοκιμούν 2.300 φυτά – τροφή για τα αιγοπρόβατα, από τα οποία μόλις τα 14 είναι ενδημικά και στην δε δεύτερη αντίστοιχα, είναι 2.400 και 16. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν πάνω από 6.000 φυτά, από τα οποία τα 1.100 τουλάχιστον είναι ενδημικά.
Από τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία πως το ελληνικό γάλα είναι κατά πολύ ανώτερο ποιοτικά από όλα τα άλλα, άρα “δίνει” και κατά πολύ ανώτερη φέτα, λόγω της ποικιλίας και της ποιότητας των φυτών με τα οποία τρέφονται τα αιγοπρόβατα.
Οπότε, σωστή διαχείριση της φέτας, αλλά και γενικά των προϊόντων μεταποίησης γάλακτος και κρέατος, θα έχει θετικότατα αποτελέσματα για την οικονομία.