Αξιοποιείται η ιαματική πηγή στο Ρίζωμα

Η αξιοποίηση του Ιαματικού Φυσικού Πόρου στη Θέση «Παναγιά» στο Ρίζωμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δήμου Τρικκαίων αυτή την Τρίτη 31/5 στις 8 το βράδυ.

Ως γνωστόν, η ιαματική πηγή στο Ρίζωμα έχει αναγνωριστεί και επισήμως με το ΦΕΚ 3047/Β/27-07-2018 και στην ερχόμενη συνεδρίαση, το σώμα θα κληθεί να αποφασίσει την αξιοποίηση του Ιαματικού Φυσικού Πόρου στη Θέση «Παναγιά», την  αποστολή της απόφασης στον Υπουργό Τουρισμού, με αντίστοιχη κοινοποίηση προς: α) το Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και β) τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και την υποβολή στην Ι.Π.Ε. Α.Ε. (όταν συσταθεί) της οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει ήδη συνταχθεί, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση «ο ιαματικός φυσικός πόρος «Παναγιά» του Δήμου Τρικκαίων δεν έχει λάβει το ειδικό σήμα λειτουργίας και για την αξιοποίησή του απαιτείται μέχρι τις 23/06/2022 να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί της αξιοποίησης του ιαματικού φυσικού πόρου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν».

Στην συνέχεια εντός τεσσάρων (4) ετών από την έκδοση της απόφασης αυτής θα πρέπει να υποβληθεί στην Ι.Π.Ε. (Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.) οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου και μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου η ολοκλήρωση των έργων αξιοποίησης. Η Απόφαση αυτή, θα αποσταλεί στον Υπουργό Τουρισμού με αντίστοιχη κοινοποίηση προς: α) το Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και β) τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

«Ο Δήμος Τρικκαίων με το ΦΕΚ 3047/Β/27-07-2018 έχει αναγνωρίσει ως ιαματικό, τον φυσικό πόρο «Παναγιά» που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ριζώματος, με συντεταγμένες θέσης σύλληψης (γεώτρησης) Ι.Φ.Π.: X=305735, Υ=4393256, Z=208. (ΕΓΣΑ ΄87). Ο φυσικός πόρος «Παναγιά» Δήμου Τρικκαίων, έχει θερμοκρασία 23°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 1580 μS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 7,7, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 1,3 Bq/I, ράδιο (Ra) (μ.ο.): < 0,1 Bq/I, ουράνιο (U): < 1 Bq/I. Χημικά στοιχεία: Na, HC03 , SiO2 , Mg, Κ, Β, F και αέρια: H2 S. Η παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα είναι: 45 m3 /h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπόθερμος, αλκαλικός, υδροθειούχος, οξυανθρακικός, με Na, HC03 , SiO2 , Mg, K, B, F. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ΦΕΚ ο ιαματικός φυσικός πόρος έχει αναγνωριστεί για λουτροθεραπεία και μετά από νέες μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις που έγιναν, έχει εκδοθεί νέα απόφαση κι εκκρεμεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζονται και οι χρήσεις της ποσιθεραπείας και των στοματοπλύσεων. Ενδείκνυται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος, κ.α.» σημειώνεται στην σχετική εισήγηση.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης