Απαντήσεις για το αντιπλημμυρικό έργο σε Ληθαίο και Αγιαμονιώτη

Απαντήσεις για το αντιπλημμυρικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Ληθαίο και στον Αγιαμονιώτη ποταμό ζήτησε να λάβει η αντιπολίτευση από το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα θα συζητηθεί τελικά, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από αίτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργου Καΐκη και της Δημοτικής Συμβούλου (Μαζί για τα Τρίκαλα)  κας. Νατάσας Παιδή.

«Από το έργο στον Αγιαμονιώτη ποταμό προκύπτουν κάποια ερωτήματα.Ποιο είναι το αντιπλημμυρικό έργο σε ένα ποτάμι που δεν πλημμύρισε ποτέ, ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός για το ποτάμι και αν η δημοτική Αρχή έχει κάποιο σχέδιο αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής» ανέφερε στην τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κώστας Κρεμμύδας.

Για τραγική αδιαφορία από την πλευρά της δημοτικής Αρχής έκανε λόγο  ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Καΐκης, σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία στα ποτάμια, λέγοντας ότι εάν δεν είχαν συμβεί, όσα είχαν συμβεί στην Καρδίτσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε δε θα υπήρχαν παρεμβάσεις.

Ο κ. Καΐκης τόνισε ότι το ποσό που διαθέτει η δημοτική Αρχή για την αντιπλημμυρική προστασία είναι μικρό, γεγονός που καταδεικνύει το ελλιπές σχέδιο πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί, ενώ ζήτησε να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Τρικκαίων.

«Δε διαφωνούμε για αποφασιστικές παρεμβάσεις στα ποτάμια μας. Αν πλημμύρισε ή όχι ο Αγιαμονιώτης δεν έχει καμία σημασία, διότι κανείς δε ξέρει τι μπορεί να συμβεί» υπογράμμισε με έμφαση και πρόσθεσε «30 χρόνια αδράνειας δημιουργήθηκε μια ζούγκλα και είναι φυσικό να υπάρχει αυτή η εικόνα. Το θέμα είναι να υπάρξει αποκατάσταση της περιοχής».

Και πρόσθεσε: «Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στην Φωτάδα, στο Ρίζωμα και το Ληθαίο;».

Από την πλευρά τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νατάσα Παιδή και Στέφανος Βαβύλης χαρακτήρισαν το έργο σοβαρό που χρειάζεται διεξοδική συζήτηση, καθώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

«Το μόνο ερώτημα που δεν προκύπτει είναι αν πρέπει να καθαριστούν τα ποτάμια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε η κα. Παιδή, ενώ ο κ. Βαβύλης υπογράμμισε ότι ο καθαρισμός έπρεπε να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον.

«Ο εργολάβος έκανε ακραίες παρεμβάσεις που θα έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι η περιοχή θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Από την πλευρά του, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Παζαΐτης σημείωσε ότι το έργο είναι σημαντικό για την περιοχή και ο καθαρισμός του ποταμού αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων σε Αγιά Μονή και Γαρδικάκι. «Εάν έγιναν κάποια λάθη θα αποκατασταθούν» τόνισε.

Δ. Παπαστεργίου:  Όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να καθαριστεί το ποτάμι

«Μιλάμε για ένα αντιπλημμυρικό έργο που χρηματοδοτήθηκε για αυτό τον σκοπό. Ό,τι ένα ποτάμι δεν πλημμύρισε, δε σημαίνει ότι δε θα πλημμυρίσει και πρόσφατο παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Καρδίτσα. Για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά και καλό είναι να προλαμβάνουμε γεγονότα» ήρθε η απάντηση του δημάρχου Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε και παλιές φωτογραφίες του Αγιαμονιώτη και του Ληθαίου ποταμού, αλλά και του ποταμού πριν και μετά τον καθαρισμό του.

Όπως είπε «είναι ξεκάθαρο ότι θέλαμε να καθαρίσουμε το ποτάμι με τα χέρια, αλλά δεν είναι εύκολο, ενώ θα είχαμε σώσει κάποια δένδρα. Δεν μας έπιασε καμία  τρέλα να κόψουμε ξαφνικά τα δένδρα. Για τον τρόπο ανάθεσης υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες και έγινε όπως όριζε ο νόμος. Να δούμε όμως ποια είναι η εικόνα των ποταμών μέσα στην πόλη; Όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να καθαριστεί το ποτάμι», ενώ έκανε λόγο για ακραίες ανακρίβειες που ακούστηκαν.

Ενώ, σημείωσε ότι οι κάτοικοι και όχι μόνον, αντιμετωπίζουν τον καθαρισμό με ανακούφιση, διότι δε θα κινδυνεύουν.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης