«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται ή και καταργούνται πλήρως». Αυτό υπογραμμίστηκε, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Τρικάλων και της ΕΛΜΕ Τρικάλων για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Το παρόν στη σύσκεψη έδωσαν ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Τρικάλων, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Τρικάλων, ο Σύλλογος εργαζόμενων ΟΑΕΔ Κεντρ. Ελλάδας.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην απεργιακή συγκέντρωση της ερχόμενης Πέμπτης 10 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία στις 10 το πρωί.
«Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σε διαβούλευση ανατρέπει πλήρως δικαιώματα που με τους αγώνες τους έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και δεκαετίες. Εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα περιορίζονται ή και καταργούνται πλήρως. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του 8ωρου και αύξηση των υποχρεωτικών απλήρωτων υπερωριών, θεσπίζει τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» με ατομική συμφωνία εργοδότη–εργαζόμενου, με εκβιαστικούς όρους για τους εργαζόμενους, καταργώντας έτσι τις συλλογικές συμβάσεις και καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων στην περίπτωση που κριθεί δικαστικά ως παράνομη και άκυρη η απόλυσή τους και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). Υποχρεώνει τα συνδικάτα να λειτουργούν με «ηλεκτρονικές» διαδικασίες, χτυπώντας τα στην καρδιά της λειτουργίας τους που είναι η επικοινωνία, η ζύμωση και ο διάλογος μεταξύ των εργαζομένων. Υποχρεώνει τα συνδικάτα να εγγραφούν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε., το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και βάζει πολλαπλά εμπόδια και περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας και καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών (αν και όταν αυτές πληρώνονται). Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ωφελεί μόνο τους εργοδότες κι αποστερεί τη μόνη μέρα ξεκούρασης από τους εργαζόμενους» τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης.
Οι παριστάμενοι ανέφεραν ότι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έδωσαν μια πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση με τη μαζική απεργιακή κινητοποίησή τους στις 6 του Μάη.