Nature

Αποδόθηκε η προκαταβολή ΟΣΔΕ 2018

Πιστώθηκε προχθές την Παρασκευή η προκαταβολή ΟΣΔΕ 2018 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγούς.
Η προκαταβολή αντιστοιχεί στο 70% της επιδότησης, με το υπόλοιπο 30% να είναι προγραμματισμένο να αποδοθεί στον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με το «πρασίνισμα».
Πάντως, αγρότες κάνουν λόγο για κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, λόγω οφειλών στον ΟΓΑ και στην εφορία, ενώ άλλοι αναφέρουν πως δεν πληρώθηκαν, καθώς χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις στις οποίες ασκούν γεωργική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Η διαδικασία ελέγχου
Η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τους παραγωγούς γίνεται στον ψηφιοποιημένο χάρτη, ο οποίος έχει συνταχθεί βάσει δορυφορικών φωτογραφιών. Αρχικά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν τις δηλώσεις των εκμεταλλεύσεών τους στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι αφού τις επεξεργαστούν, μεταδίδουν τα δεδομένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με την σειρά του προβαίνει σε ελέγχους δείγματος των αγροτών 5%, που σε ένα μέρος του είναι τυχαίο και στο υπόλοιπο βάσει κάποιων στοιχείων σχετικά με την οικονομική και αγροτική κίνηση ορισμένων γεωργών και κτηνοτρόφων, και τέλος αποδίδει τις επιδοτήσεις ΟΣΔΕ, ως προκαταβολή προς το τέλος του φθινοπώρου και το υπόλοιπο τον Δεκέμβριο. Το δείγμα ωστόσο μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 5%, ανάλογα με την επεξεργασία των στοιχείων και των δεδομένων που θα προκύψουν. Επίσης, την φετινή χρονιά, μπορεί επίσης να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αυτό, μάλλον προς τα πάνω, λόγω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2015-2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More