Την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί ζητούν οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ 2008, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, διότι πολλοί έμειναν εκτός της διεκδίκησης μόνιμου διορισμού αν και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.
Και σε τοπικό επίπεδο αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που είναι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, αλλά ακόμα δεν έχουν διοριστεί.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση 527/2015 του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του Ν. 3848/2010 περί του διορισμού εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού αντίκεινται στις κατοχυρωμένες από τα άρθρα 4 παρ. 1 και 103 παρ. 7 του Συντάγματος αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον «Π.Λ.» το μέλος του Συντονιστικού Επιτυχόντων Εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ ’08 κ. Χάρης Μουρέλλος «οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, όσοι δηλαδή έχουν λάβει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση στον γραπτό διαγωνισμό, έχουν αξιολογηθεί και με βάση τον διαγωνισμό, είναι μεταξύ των καλύτερων του κλάδου τους. Λόγω της αδιοριστίας των τελευταίων χρόνων και τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην εκπαίδευση και ο διορισμός όσων βρίσκονται πάνω από τον τελευταίο διορισθέντα, είναι έτσι και αλλιώς ένα μικρό ποσοστό των αναγκών την εκπαίδευσης. Θεωρούμε επομένως ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα του Υπουργείου να καλύψει αυτές τις ανάγκες με τους πλέον κατάλληλους, που δεν είναι άλλοι από τους ήδη αξιολογημένους επιτυχόντες του τελευταίου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ».
Μάλιστα, ανέφερε ότι αναμένουμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να δείξουν την πολιτική βούληση, ώστε να γίνουν πράξη όσα προεξήγγειλαν.
«Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να κατανοήσει την αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που διαγωνίστηκαν και πέτυχαν και σεβόμενη την Αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, να προβεί στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας με τον διορισμό και των υπόλοιπων επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 που παραλείφθηκαν σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας τους, πληρούν τα προσόντα και έχουν έννομο συμφέρον σύμφωνα με την απόφαση 527/2015» τόνισε με έμφαση.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ένα δεν υπάρξει άμεσα επίλυση των αιτημάτων τους, θα προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον κ. Μουρέλλο το πρόβλημα δεν υφίσταντο μόνον με την τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και με την προηγούμενη Κυβέρνηση.
«Το αίσθημα της αδικίας γιγαντώνεται με το νέο νόμο προσλήψεων (Νόμος Γαβρόγλου), με τον οποίο, εκτός των άλλων δεν αναγνωρίζεται η επιτυχία μας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η οποία συνιστά τη μοναδική αξιοκρατική και επίσημη αξιολόγηση που έχει διενεργηθεί σε εκπαιδευτικούς στον χώρο της Γενικής Παιδείας στη χώρα μας. Μάλιστα, το γεγονός ότι εδώ και μια δεκαετία προσλαμβάνονταν άτομα ως αναπληρωτές χωρίς επιτυχία στον ΑΣΕΠ, με αντισυνταγματικές διατάξεις, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να πιστώσουμε την επιτυχία μας στον γραπτό διαγωνισμό και να μην έχουμε τα μόρια της προϋπηρεσίας, ώστε να διοριστούμε με το νέο νόμο Γαβρόγλου (προσοντολόγιο)» τόνισε με έμφαση.