Μπορεί, η άνοιξη να μπήκε ημερολογιακά στις 21 Μαρτίου, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικες ήταν, καθώς επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες βροχοπτώσεις.
Καιρικές συνθήκες άκρως καταστροφικές για τα μεταναστευτικά πουλιά που μόλις είχαν ολοκληρώσει ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την Σαχάρα και τη Μεσόγειο και ήρθαν εξαντλημένα στη χώρα μας.
Δεκάδες χελιδόνια ανήμπορα να αντιδράσουν, πριν μια εβδομάδα είχαν καταγραφεί να βρίσκονται στο έδαφος, στην άσφαλτο, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και σε κάθε άλλη διαθέσιμη επιφάνεια, εικόνες συγκλονιστικές που κινητοποίησαν τους πολίτες και τις αρμόδιες οργανώσεις.
Για την κατάσταση που βιώσαν τα μεταναστευτικά πουλιά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τί θα πρέπει πράξουμε ως πολίτες, αντιληφθούμε παρόμοια περιστατικά μίλησε στον «Π.Λ.» ο Ορνιθολόγος, τοπικός συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Βαβύλης.
Όπως είπε «ο Απρίλιος πήρε την θέση του Μάρτη στην λαϊκή ρήση «γδάρτης και παλουκοκαύτης». Αρχικά να ορίσουμε τον λόγο για τον οποίο κάποια είδη πουλιών μεταναστεύουν. Αυτήν λοιπόν η περιοδική κίνηση από τον βορρά στον νότο και τούμπαλιν που ονομάζουμε μετανάστευση αποτελεί μια στρατηγική επιβίωσης. Δηλαδή τα είδη που επιλέγουν να κάνουν αυτό το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι, το κάνουν ώστε να αντιμετωπίζουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Οι συνθήκες πέρα από τα ίδια τα πουλιά επηρεάζουν και την διαθεσιμότητα τροφής τους. Για παράδειγμα τα χελιδόνια είναι αποκλειστικά εντομοφάγα πτηνά οπότε τον χειμώνα στην Ελλάδα που υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα έντομα λόγω της θερμοκρασίας, θα ήταν αδύνατο να επιβιώσουν και για αυτό επιλέγουν να πάνε στην Αφρική που εκείνη την εποχή που υπάρχει αφθονία τροφής. Το «ρολόι» της μετανάστευσης ορίζεται με εσωτερικούς μηχανισμούς που έχουν να κάνουν με την διάρκεια της μέρας και άλλους παράγοντες. Οπότε τα πουλιά είναι προγραμματισμένα να φτάσουν αυτήν την εποχή στην Ευρώπη. Το ταξίδι τους μπορεί να «πάει» λίγο πίσω λόγω μη ευνοϊκών ανέμων και του καιρού αλλά η γενική ημερομηνία άφιξης δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τον καιρό. Επίσης μιας και τα πουλιά μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε μια μέρα, μπορεί να ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το σημείο αναχώρησης με ευνοϊκές συνθήκες και να τα «πιάσει» ο κακός καιρός στην μέση της διαδρομής. Οπότε τα πουλιά που έτυχε να ταξιδεύουν και να φτάσουν στην χώρα τις μέρες με την κακοκαιρία ταλαιπωρήθηκαν παραπάνω από το φυσιολογικό και εξαντλήσαν όλα τα αποθέματα λίπους που είχαν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν».
Αναφερόμενος στις αποκαρδιωτικές εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τα χελιδόνια να είναι στο έδαφος, λόγω των καιρικών συνθηκών τόνισε ότι καταγράφηκε μια μαζική «πτώση» χελιδονιών στα ανατολικά παράλια της χώρας.
Περισσότερα στην έντυπη έκδοση…