Nature

Βιολογική γεωργία

Μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.
Όπως αναφέρουν γεωπόνοι, δεν θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όσοι έχουν ήδη ενταχθεί και αυτοί που έχουν μπει σε άλλο αγροτοπεριβαλλοντικό μέτρο.
Κριτήρια βαθμολογίας
Τα νέα κριτήρια µοριοδότησης θα έχουν ως εξής:
H µοριοδότηση στη φυτική για νεοεισερχόµενους (∆ράση 11.1.1):
Ηλικία του δικαιούχου: Έως και 30 ετών 50 µόρια, Από 31 έως και 40 ετών η µοριοδότηση βαίνει µειούµενη κατά 0,5 µόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 49,5. Από 41 ετών η µοριοδότηση βαίνει µειούµενη κατά 3 µόρια για κάθε έτος ξεκινώντας από το 42. Από 55 ετών και άνω δεν λαµβάνει κανένα µόριο.
Μέγεθος της υπό ένταξη έκτασης: Έως 24,75 µόρια, τα οποία λαµβάνουν όσοι θέλουν να εντάξουν έκταση 100 στρεµµάτων και άνω.
Το ποσοστό της υπό ένταξη έκτασης της εκµετάλλευσης ως προς τη συνολική του έκταση: 0,2025 µόρια για για κάθε 1% αιτούµενης προς ένταξη έκτασης.
Natura: 0,45 µόρια ανά 5% της συνολικής εντασσόµενης έκτασης.
Παλιοί στη Βιολογική (∆ράση 11.2.1): Συµπληρωµένα έτη εφαρµογής του συστήµατος της βιολογικής γεωργίας µέχρι την ηµεροµηνία αίτησής του δικαιούχου στο Μέτρο, µε ανώτατο όριο τα 10 (δέκα) έτη: 5 µόρια/έτος εφαρµογής της βιολογικής.
Μέγεθος της υπό ένταξη έκτασης: Έως 19,25 µόρια, τα οποία λαµβάνουν όσοι θέλουν να εντάξουν έκταση 100 στρεµµάτων και άνω.
Το ποσοστό της υπό ένταξη έκτασης της εκµετάλλευσης ως προς τη συνολική του έκταση: 0,2025 µόρια για για κάθε 1% αιτούµενης προς ένταξη έκτασης.
Επαγγελµατίας αγρότης: 10 µόρια
Natura: 0,45 µόρια ανά 5% της συνολικής εντασσόµενης έκτασης.
Τα άνωθι βαθµολογικά κριτήρια επιλογής ισχύουν αν ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων στήριξης στη δράση είναι µεγαλύτερος του ποσού που έχει προκηρυχθεί. Να σηµειωθεί εδώ πως η πρόσκληση θα στηριχθεί στις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2018.
Κριτήρια ένταξης
Προκειµένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, τα αιτούµενα προς ένταξη αγροτεµάχια πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιµότητας:
1. Να είναι δηλωµένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του υποψηφίου.
2. Να κατέχονται νόµιµα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσµευσης.
3. Στην περίπτωση των µόνιµων φυτειών (δενδρώδεις καλλιέργειες και αµπελώνες) τα προς ένταξη αγροτεµάχια θα πρέπει να είναι δηλωµένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόµενου µε επιλέξιµη για τη δέσµευση καλλιέργεια.
4. Όσον αφορά την καλλιεργητική οµάδα «Ελαιοκοµία», η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεµαχίων ανέρχεται σε 80 ελαιόδεντρα/Ha, προκειµένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηµατικό ελαιώνα. Ελαιώνες µε πυκνότητα φύτευσης µικρότερη των 80 ελαιόδεντρων/Ha, δεν είναι επιλέξιµοι προς ένταξη στο Μέτρο.
Eιδικά για τις δράσεις του υποµέτρου 11.2, να περιλαµβάνονται µέχρι και την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ενεργή σύµβαση µε ΟΕ&Π, και συνεπώς: α) βρίσκονται σε στάδιο βιολογικής παραγωγής, ή β) βρίσκονται σε στάδιο µετατροπής από τη συµβατική στη βιολογική γεωργία κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεδοµένου ότι στη φάση µετατροπής εφαρµόζονται ήδη οι διατάξεις του Καν.(ΕΚ) 834/2007 περί βιολογικού τρόπου παραγωγής, ή γ) βρίσκονται σε στάδιο υποβιβασµού κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More