Βραχνάς το υψηλό λειτουργικό κόστος

Το υψηλό λειτουργικό κόστος και ο φόβος του λουκέτου αναγκάζει αρκετούς Τρικαλινούς εμπόρους να αναζητούν φθηνότερη επαγγελματική στέγη, έχοντας ως αποτέλεσμα καταστήματα στο κέντρο της πόλης να παραμένουν ξενοίκιαστα.

Από τη μια η πτώση του τζίρου, από την άλλη οι αυξημένες υποχρεώσεις που πυροδοτούν το κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται ιδιαίτερα ασφυκτικό για τον εμπορικό κόσμο.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας μέχρι στιγμής το ποσοστό είναι χαμηλό, ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολλοί έμποροι θα αναγκαστούν να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της πόλης, προκειμένου να επιβιώσουν.

Στην πλειονότητα τους οι ιδιοκτήτες ζητούν την αναπροσαρμογή ενοικίου, κάτι που αποτυπώνεται στην πρόσφατη έρευνα  του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία το 42,5 % έκανε  χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου έναντι του 24,8%.

Οι έμποροι ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χωρίς προϋποθέσεις, η άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως και στους μισθωτούς.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες είναι οι επιπτώσεις που έχει η αύξηση του κόστους λειτουργίας για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με σχεδόν το 60% αυτών να προχωρεί σε αύξηση των τιμών τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το α’ εξάμηνο του 2022, καταγράφηκε ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, από τη μείωση των καθυστερημένων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων σε προ πανδημίας επίπεδα και την αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο, περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (37,1%) δήλωσαν ότι έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (27,8%)

Επιπλέον, σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38,6%) εκφράζουν φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς τους στο μέλλον.

Σημειώνεται πως η ερευνά διενεργήθηκε από την Marc σε πανελλαδικό δείγμα 801 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), το διάστημα 6 έως 27 Ιουλίου 2022.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης