Το φετινό καλοκαίρι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ιδιαίτερα για τα Τρίκαλα η κατάσταση δείχνει από τον Ιούνιο να βρίσκεται σε συνεχόμενη «κόκκινη ζώνη».
Βέβαια από χθες οι συνθήκες είναι πραγματικά πρωτόγνωρες, με θερμοκρασίες που δεν έχουν προηγούμενο για δεκαετίες.
Για όλα αυτά μιλώντας στην «Λέσχη 97.6» ο γιατρός γενικής Ιατρικής Γιώργος Κολώνας έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου. «Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν θα πρέπει να το υποτιμήσει κάποιος. Μπορεί σε σύγκριση με το 1987 να έχουμε πολλά νέα όπλα στην διάθεσή μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούμε τους γιατρούς. Δεν θα πρέπει να θρηνήσουμε θύματα. Οι οδηγίες για τον καύσωνα είναι ξεκάθαρες κα οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι ξεκάθαροι τι πρέπει να κάνουμε. Πιστεύω ότι με υπομονή και θετική ενέργεια θα το ξεπεράσουμε και αυτό».
Αναλυτικά τα όσα προτείνουν οι ιατρικοί σύλλογοι για τον καύσωνα έχουν ως εξής:
Οδηγίες προφύλαξης:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
- Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
- Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
- Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
- Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.