«Γονατίζει» τους εμπόρους το ενεργειακό κόστος

 

«Δεν είναι η πανδημία, πρώτο στη λίστα των προβλημάτων, αλλά το ενεργειακό κόστος». Αυτό ανέφερε, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά που μόνον θετικό δεν είναι.

«Οι εκπτώσεις δεν έχουν λειτουργήσει, όπως θα θέλαμε και αυτό διότι, οι καταναλωτές έχουν πολλά έξοδα, λόγω ενεργειακού κόστους» τόνισε ο κ. Μπλουγούρας και συνέχισε : «Κόστος που είναι δυσβάσταχτο και για εμάς. Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει λύση και να βρει τρόπο να ανταπεξέλθουμε».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων γνωστοποίησε ότι σήμερα το ζήτημα θα απασχολήσει και τη Διοίκηση του Συλλόγου, ενώ αύριο συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Εμπορικών Συλλόγων  Θεσσαλίας με μοναδικό θέμα, το κόστος στην ενέργεια.

«Δεν είναι η πανδημία, πρώτο στη λίστα των προβλημάτων, αλλά το ενεργειακό κόστος» πρόσθεσε ο κ. Μπλουγούρας.

Οι έμποροι τονίζουν ότι το πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών λόγω των ανατιμήσεων σε είδη σουπερμάρκετ, καύσιμα και θέρμανση μειώνει τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για υψηλό τζίρο, την περίοδο των εκπτώσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των Τρικαλινών εμπόρων χρειάζεται η λήψη ισχυρότερων μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ για τον τρόπο που κινήθηκαν τα εμπορικά καταστήματα, κατά την εορταστική περίοδο.

Για το 43% των επιχειρήσεων η κίνηση κατά την εορταστική περίοδο 2021 ήταν μέτρια. Αντίθετα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (43%) δήλωσαν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Μόνο μία στις επτά επιχειρήσεις εμφανίζεται πολύ έως πάρα πολύ ικανοποιημένη από τις επιδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο (Διάγραμμα 1). 2. Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ συνέκρινε την ίδια περίοδο τόσο με την αντίστοιχη του 2020 όσο με εκείνη του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι, η εικόνα για την κίνηση στην αγορά σε σχέση με το 2020 ήταν μεικτή, αφού το 33% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση πωλήσεων, ενώ το 36% κατέγραψε άνοδο και το 31% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σε αντιδιαστολή με το 2019 ο τζίρος υποχώρησε για το 68% των επιχειρήσεων.

Επίσης, η ιδιαίτερα υψηλή αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων αφού έξι στις δέκα δήλωσαν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος αξιολογείται από πολύ έως πάρα πολύ ισχυρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More