Nature

Δεν υπήρξαν σοβαρές απώλειες

Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές των καλλιεργειών καλαμποκιού κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο από το έντομο “Diabrotica virgifera Le Conte”, όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Τρικάλων.
Για την πορεία της καλλιέργειας και του επιβλαβούς εντόμου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας απέστειλε έκθεση στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου
Το 2018 εφαρμόστηκε πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας από την Διεύθυνση και το Τμήμα Προστασίας Φυτών – Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte (Διαβρώτικα) της καλλιέργειας του αραβοσίτου (καλαμπόκι) σημειώνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Εμμανουήλ Γουγουλάκης, ο οποίος αναφέρει πως «δεν διαπιστώθηκαν σοβαρές προσβολές παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαμε πλάγιασμα φυτών, προσβολές στα φύλλα και στους σπάδικες».
Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας, ο κ. Γουγουλάκης ενημερώνει πως «η σπορά του αραβόσιτου ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου και ολοκληρώθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, ενώ το φύτρωμα ήταν καλό και δεν υπήρξαν επανασπορές και οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ευνόησαν σημαντικά την καλή ανάπτυξη των φυτών καθώς και οι βροχές του Ιουλίου και οι μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού βοήθησαν την καλή πορεία της καλλιέργειας του αραβόσιτου. Οι παραγωγές ήταν καλές και κυμάνθηκαν από 1.200 έως 1.600 κιλά ανά στρέμμα».
Μιλώντας για τις συλλήψεις ενήλικων εντόμων “Διαβρώτικα” στις παγίδες που τοποθέτησε το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης, ο κ . Γουγουλάκης σημειώνει πως «παρατηρήθηκαν μόνο σε κάποιες περιοχές και ο αριθμός τους κυμάνθηκε από 24 έως 180 ανά 15/νθήμερο, κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο».
«Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έγινε ένας ψεκασμός φυλλώματος σε αγροτεμάχια όπου καταγράφηκε αυξημένος αριθμός ενηλίκων στην περίοδο της γονιμοποίησης, ενώ για το παραπάνω πρόγραμμα εκδόθηκε από την Υπηρεσία μας Δελτίο Τύπου με το οποίο οι παραγωγοί ενημερώθηκαν για την παρουσία του εντόμου στο Νομό μας και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να ακολουθήσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ώστε να έχουμε αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου» υπογραμμίζει ο κ. Γουγουλάκης και κλείνει την ενημέρωση, αναφέροντας πως «θεωρούμε πως το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte πρέπει να συνεχιστεί και το έτος 2019».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More