ΔΕΥΑΤ: Σημαντικά έργα σε εξέλιξη

 

Τον Μάρτιο του 2024 αναμένεται να τελειώσει η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Τρικάλων, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό.

Αυτό έγινε γνωστό, χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστυεργίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Άκης Αναστασίου και η διευθύντρια Έφη Καραμάλη, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση για τα έργα της ΔΕΥΑΤ που τρέχουν, τόσο  στο κέντρο, όσο και  περιφερειακά (σε χωριά και συνοικίες).

Παράλληλα, γνωστοποίησαν τα πεπραγμένα της επιχείρησης και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Γιατί τρώμε τόση σκόνη;» ανέφερε ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα παράπονα των κατοίκων, λόγω των έργων που «τρέχουν».

Όπως είπε «είναι σε εξέλιξη ένα από τα σημαντικότερα έργα, αυτό της  αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και αναμένεται να τελειώσει τον Μάρτιο του 2024. Μέχρι στιγμής, το έργο της αντικατάστασης στη δύσκολη περιοχή του κέντρου έχει αγγίξει το 20% ενώ περιφερειακά, το αντίστοιχο έργο βρίσκεται στο 50% της ολοκλήρωσής του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Τρικάλων παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και την  πορεία τους.

Παράλληλα, στάθηκε στον Βιολογικό στον Πλάτανο και στο Ρίζωμα, έργο που θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική θωράκιση από τα αστικά λύματα.

Όπως ανέφερε «το ίδιο συνέβη με τη σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο πολλών οικισμών που μέχρι σήμερα ήταν εκτός, όπως είναι ο Πυργετός, η Σωτήρα, το Ριζαριό και το Κηπάκι. Αντίστοιχα προχωράει και το έργο στην οδό Καρδίτσης όπου γίνονται ταυτόχρονα έργα κι άλλων υπηρεσιών – εκεί αποδίδεται και η όποια καθυστέρηση- ώστε με την ολοκλήρωση του συνόλου να ξεκινήσει και η διαμόρφωσή της».

Μείζον ζήτημα το ενεργειακό κόστος

Εκτός όμως από την έργα που είναι σε εξέλιξη, αναφορά έγινε και στο μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους που πιέζει σημαντικά τα ταμειακά αποθέματα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων μπορεί να μην οδηγεί άμεσα σε αυξήσεις, καθώς η ΔΕΥΑΤ καταβάλλει προσπάθειες να στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όμως αυτό οδηγεί σε περικοπές των δυνατοτήτων για νέα έργα.

Αυτό που τονίσθηκε είναι ότι αυτή τη στιγμή το κόστος συνολικά της ενεργειακής κρίσης ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ, με την ΔΕΥΑΤ να μην έχει λάβει ούτε ένα ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ.

Σε ό,τι αφορά στο μεγαλεπήβολο έργο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Διαλεκτού που θα διασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία της ΔΕΥΑΤ και την μείωση του κόστους ενέργειας, ο κ. Παπαστεργίου έκανε γνωστό ότι μπήκε φρένο από το ελεγκτικό συνέδριο , καθώς έκρινε μη νομότυπους τους όρους που θέτουν οι τράπεζες προς τον Δήμο για δανεισμό.

«Η επόμενη λύση είναι,  είτε να αλλάξουν τα κριτήρια που καθορίζουν τους όρους, είτε να στραφεί προς συνεταιριστικές τράπεζες ο Δήμος Τρικκαίων για τον σκοπό αυτό, είτε η συνεκμετάλλευση με εταιρεία που θα αναλάβει μέσα από σύμπραξη την εγκατάσταση του πάρκου και η οποία θα αναδειχθεί μέσα από σχετικούς διαγωνισμούς» ανέφερε.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης