Με εμπειρία εικοσιτριών ετών στο χώρο των γραμμάτων και των βιβλίων, η προσφορά της κ. Παπαντώνη είναι αξιόλογη στην κοινωνία των Τρικάλων. Προτείνει βιβλία σε μεγάλους και μικρούς αναγνώστες, βοηθώντας τους να εξοικειωθούν με τα συγγραφικά έργα. Σύμφωνα με την ίδια «ο κόσμος προτιμάει τη λογοτεχνία». Περισσότερη ζήτηση έχουν τα αστυνομικά και ιστορικά μυθιστορήματα, αλλά και τα πιο ανάλαφρα, τα λεγόμενα «βιβλία της παραλίας». Πρόκειται για εύπεπτα βιβλία, που είναι ευκολονόητα και διαβάζονται γρήγορα. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και η ερωτική λογοτεχνία.
Στο βιβλιοπωλείο η κίνηση το καλοκαίρι είναι ανάλογη με τη περσινή, πράγμα που φανερώνει πως η κρίση της πανδημίας δεν επηρέασε το αγοραστικό κοινό που διαβάζει βιβλία. Στατιστικά, οι γυναίκες αγοράζουν περισσότερα βιβλία από τους άντρες στο βιβλιοπωλείο. Ένα συγγραφικό είδος που επιφέρει κέρδος είναι αυτό της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς υπάρχει ζήτηση, κυρίως βιβλίων με δραστηριότητες για μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το παιδικό/ εφηβικό βιβλιο « Λεων και Δανάη» της Τρικαλινής Χριστίνας Αλεξίου είναι μία καλή πρόταση. Σε αντίθεση με την εφηβική λογοτεχνία που κυμαίνεται σε χαμηλά αγοραστικά επίπεδα, τα εικονογραφημένα παραμύθια, και αυτά με τις δραστηριότητες προτιμώνται ιδιαίτερα.
«Οι έφηβοι δεν πολύ μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο» αναφέρει η βιβλιοπώλης, και ευελπιστεί πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα στην εφηβική λογοτεχνία.
Πράγματι, τίθεται προβληματισμός για το κατά πόσο τα παιδιά αυτής της ηλικίας – με τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και τις ιδιαίτερες εσωτερικές διεργασίες- επιλέγουν βιβλία που θα τους δώσουν ερεθίσματα για την ομαλή μετάβαση προς την ενηλικίωση. Μέσα από την λογοτεχνία ο/η έφηβος δύναται να ταυτιστεί με τα μυθοπλαστικά πρόσωπα και τις καταστάσεις και να βρει πρότυπα. Έτσι, η προώθηση αυτού του είδους στους εφήβους καθίσταται αν όχι απαραίτητη, χρήσιμη και επωφελής.
Τρικαλινοί συγγραφείς
Αξιοσημείωτη, είναι επίσης και η έξαρση των εκδόσεων Τρικαλινών συγγραφέων, που παράγουν αξιόλογα βιβλία. Ενδεικτικά προτείνονται ορισμένα έργα, που θα κινήσουν τα ενδιαφέροντα και τις αναγνωστικές προσδοκίες των βιβλιόφιλων. Μια «Εισαγωγή στην βλάχικη γλώσσα και τη γραμματική της» συγγράφηκε από τον κ. Δημήτρη Βησ. Κοιλούκο.
Ο νεαρός φοιτητής Κωνσταντίνος Πέττας συνέγραψε το βιβλίο « Ο πέμπτος ιερός πόλεμος» ,που αιωρείται ανάμεσα στη σφαίρα του φανταστικού και της δράσης. Στον ίδιο χώρο συγκαταλέγεται και η « Μονάδα Ελέγχου 070» του κ. Μίχου Π. με το ψευδώνυμο Isamu. Στη μυθοπλασία υπάρχουν υπερφυσικές δυνάμεις που προσπαθούν να υποτάξουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους.
Σε μία αποτύπωση της ιστορικής πραγματικότητας προχωρά ο φιλόλογος Κ. Μιχαλάκης με «Τα πάθη των Εβραίων». Στο είδος του χρονογραφήματος εμφανίζεται ο Περικλης Κ. Βασιλός με το έργο «Κρίση..» για τα γεγονότα που σημάδεψαν τα έτη 2011- 2018.
Το μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Μινάρδου – Αδάμου με τίτλο «ΓΚΡΟ ΠΛΑΝΟ» ιστορίες κοντινής εστίασης, πραγματεύεται τριανταεπτά ιστορίες ανθρώπων, των οποίων ο κοινός τους άξονας περιστρέφεται γύρω από έννοιες όπως η απουσία, η εσωτερική αναζήτηση, η ματαίωση και διάψευση των προσδοκιών. Ο Θ. Μιλήτσιος έγραψε το βιβλίο «Εγώ μεγάλωνα για σένα», μια σύγκριση του παρόντος με το παρελθόν. Όποιος επιθυμεί να διαβάσει προβληματισμούς θρησκευτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου, το βιβλίο του Ν. Μάντζιου «Ο εξομολόγος του Θεού» είναι μια καλή επιλογή.
Σχολικά και χαρτικά είδη
Όσον αφορά τα σχολικά είδη υπάρχει μια πληρότητα σε σχολικές τσάντες, κασετίνες κλπ. Την περίοδο της καραντίνας στα χαρτικά(τετράδια) υπήρχε πτώση στην αγορά, γιατί τα παιδιά δεν πήγαιναν ούτε σχολείο, ούτε φροντιστήριο για να ξοδέψουν χαρτική ύλη. Από τα μέσα Ιουνίου υπήρξε μια σταθερότητα και αύξηση των αγορών. Η κ. Παπαντώνη δηλώνει πως περιμένουν να ανοίξουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς είναι έτοιμοι να προμηθεύσουν στους μαθητές ξενόγλωσσα βιβλία με άμεση παράδοση. Βεβαίως, και με σχολικά βοηθήματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι καινούργιες εκδόσεις είναι εναρμονισμένες με τις νέες αλλαγές που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας.