Σε βρόχο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που βλέπουν καθημερινά τα ταμεία και τις τσέπες τους να αδειάζουν, αδυνατώντας ακόμη και να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες.
Όπως υπογραμμίζουν είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν δραστικές λύσεις που θα ανακουφίσουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις από τοπικούς φορείς με στόχο την άσκηση πίεσης στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης, πριν αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα σε Τρικαλινές επιχειρήσεις.
Η πρώτη δράση περιλαμβάνει την σύνταξη ενός υπομνήματος που με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, λόγω του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση τους.
Το υπόμνημα θα αποσταλεί από το Επιμελητήριο Τρικάλων, προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Γιαγιάκος « η κατάσταση είναι δραματική και σε λίγο καιρό, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Πρέπει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος άμεσα, διότι η αγορά δεν αντέχει άλλο».
Η δεύτερη δράση περιλαμβάνει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, απόφαση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων, στην οποία συμφωνούν και άλλοι τοπικοί φορείς. Η ημέρα και η μορφή της κινητοποίησης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Αιχμή του δόρατος θα είναι το ζήτημα της ενέργειας με τις υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΗ, του ΦΠΑ και του πετρελαίου.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η ακρίβεια εκτίναξε τον αριθμό των νοικοκυριών που αύξησαν τις δαπάνες τους για βασικά αγαθά. Το 65,1% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες του για λογαριασμούς σπιτιού (20% το αντίστοιχο ποσοστό το 2020), το 52,8% για είδη διατροφής (26,2% το 2020), το 51,9% για θέρμανση (12,9% το 2020) και το 34,7% για υγεία και φάρμακα (26% το 2020). Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν για 1 στα 2 νοικοκυριά την κατηγορία που έχει τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο εισόδημα τους. Γενικά, οι συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν το 2021 κατά 12%.