Δυσμενής η κατάσταση μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων

 

Τα ξενοδοχεία στην πόλη των Τρικάλων επαναλειτούργησαν μετά από 75 ημέρες. Το άνοιγμά τους ακολούθησε μια σειρά από πολλαπλές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό κλάδο του τουρισμού. Μια αλυσιδωτή πορεία γεγονότων οδήγησε σε μεγάλη κρίση, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο τον μήνα Ιούνιο, αμέσως μετά την άρση του lock down η πληρότητα στα ξενοδοχεία ήταν σχεδόν μηδενική. Είναι αντιληπτό, πως έπειτα από τον εγκλεισμό, αφενός αρκετοί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για ταξίδια, και αφετέρου ο φόβος για την ακεραιότητα της υγείας ήταν ακόμα νωπός. Όλες οι εκδρομές είχαν ακυρωθεί, καθώς ο κόσμος δεν ταξίδευε καθόλου. Εκτός από εμπορικούς αντιπροσώπους, που οι επιχειρήσεις τους ήταν ανοιχτές, και εργαζόμενους από τεχνικές εταιρίες. Και πάλι οι μετακινήσεις τους ήταν σε χαμηλά ποσοστά.

Τον Ιούλιο υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα, που έδιναν κάποια σημεία ανάκαμψης. Τα κρούσματα ήταν περιορισμένα και η υγειονομική κατάσταση ελεγχόμενη. Έτσι, η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης μας, ανέβηκε στο 25-30% στην καλύτερη περίπτωση. Τα μειωμένα ποσοστά οφείλονται και στο γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια ήταν εν λειτουργία, με επακόλουθο οι εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει την άδεια του καλοκαιριού. Τα ξενοδοχεία δούλεψαν για κάποιους επισκέπτες που ήρθαν για κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι.

Ο μήνας αυτός, δηλαδή  δεν ήταν κερδοφόρος για τους επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού. Και αν η κατάσταση έβαινε προς μια σταδιακή οικονομική άνοδο και ομαλοποίηση τον Ιούλιο, όταν ήρθε ο Αύγουστος με την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισροές των ξενόφερτων για διακοπές, έγινε πισωγύρισμα στα ποσοστά του Ιουνίου για τα ξενοδοχεία. Ήδη κάποια ταξιδιωτικά γκρουπ, που είχαν κλείσει δωμάτια για τους μήνες Αύγουστου- Σεπτέμβρη, έχουν στείλει ακυρωτικά. Ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρει πως « Όλα τα ξενοδοχεία είναι προσαρμοσμένα με τα πρωτόκολλα υγιεινής και ο κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για τη διαμονή τους στην πόλη μας. Όμως, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, και επηρέασαν όσους ήθελαν να ταξιδέψουν στη χώρα. Διάφορες ειδήσεις και fake news, συνέδραμαν στο να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να ματαιώσει ο,τι προγραμμάτιζε για το καλοκαίρι».

Η πόλη μας, έτσι όπως έχει αποδειχτεί από τις αρχές της πανδημίας είναι μια από τις πιο ασφαλείς. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση. Τα έσοδά τους είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδά τους. Αντιστάθμισμα επέφεραν οι αναστολές στους υπαλλήλους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις. «Αυτό είναι πολύ κακό για την οικονομική κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Ανδριόπουλος, καθώς «πολλοί συνάδελφοι που εργάζονταν εποχικά σε διάφορα νησιά της Ελλάδας, δεν τους έχουν καλέσει για δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη μας. Πολλά ξενοδοχεία λόγω τους κόστους δεν συνέφερε να ανοίξουν, με αποτέλεσμα πολλοί υπάλληλοι να μείνουν άνεργοι.» Το εποχικό επίδομα της αναστολής καθυστερεί με χρονική διάρκεια 30 ημερών. Για το επίδομα του Ιουλίου η πλατφόρμα άνοιξε 10 Αυγούστου. Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται μέχρι τις 24, και ευελπιστούν ότι θα κατατεθούν τα χρήματα μέχρι τέλη Αυγούστου, όπως δηλώνει η κυβέρνηση.

Τα μηνύματα που έρχονται για τον κλάδο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, αν και οι επιχειρήσεις μαζί με τους εργαζομένους κάνουν τα αδύνατα δυνατά συμβάλλοντας ο καθένας από το πόστο του για την καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια του κάθε επισκέπτη στα Τρίκαλα. Ο πρόεδρος των υπαλλήλων των ξενοδόχων, τονίζει πως «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλους τους επισκέπτες στην πόλη μας γιατί είναι ασφαλής και συμμορφωμένη με όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής στα ξενοδοχεία, πράγμα που θα καταστήσει ευχάριστη τη διαμονή τους, με ασφάλεια και χωρίς φόβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More