Δύσκολη χρονιά το 2022

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η χρονιά που έφυγε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα Τρίκαλα, αφού ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες ήρθαν αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση και το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων.

Ως μια από τις δυσκολότερες χρονιές χαρακτήρισε το 2022 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων Βαγγέλης Αγγελάκης, λέγοντας ότι η ενεργειακή κρίση δημιούργησε και συνεχίζει να προκαλεί τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Δύσκολη χρόνια, ιδίως μετά τον Αύγουστο, καθώς είδαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος να εκτοξεύονται» ανέφερε ο κ. Αγγελάκης, σημειώνοντας ότι τη νέα χρονιά θα πρέπει η Κυβέρνηση θα λάβει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διότι αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Σε τοπικό επίπεδο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων δεν παρέλειψε να σταθεί στον «Μύλο των Ξωτικών» και στην μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

«Φέτος, συνέβη το εξής παράδοξο. Μεγάλη προσέλευση, αλλά λιγότερες εισπράξεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να ξοδέψουν κάτι περισσότερο» σημείωσε.

Κατά τον κ. Αγγελάκη το χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή και θα πρέπει να στηριχθεί ακόμα περισσότερο.

ΓΣΒΕΕ:  Σοβαρές επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για την κρίση και της μικρές επιχειρήσεις,  οι ανατιμήσεις, ιδίως στις τιμές της ενέργειας, προκάλεσαν στις επιχειρήσεις τρεις σοβαρές και αλληλένδετες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την  έρευνα η πρώτη επίπτωση ήταν η σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους. Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κόστος ενέργειας αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5%, το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8% και το κόστος προμήθειας εξοπλισμού και μηχανημάτων κατά 26,2%.

Η δεύτερη επίπτωση ήταν ο ιστορικά υψηλός αριθμός των επιχειρήσεων που αύξησαν τις τιμές πώλησης των αγαθών/υπηρεσιών. Με βάση τις έρευνες οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αύξησαν τις τιμές τους διαρκώς αυξάνονται, καθώς από 6,6% που ήταν το 2ο εξάμηνο του 2020, ανήλθαν στο 23,6% το 1ο εξάμηνο του 2021, στο 34,8% το 2ο εξάμηνο του 2021 και στο 59,2% το 1ο εξάμηνο του 2022.

Η τρίτη επίπτωση, που σχετίζεται τόσο με την αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο και με τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, αφορά στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που παρουσιάζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αποτυπώνεται από την αύξηση των ήδη υψηλών ποσοστών των επιχειρήσεων με μηδενικά ή αρκετά χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα.  Η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες τον Ιούλιο του 2022 δήλωσαν ότι είχαν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα αντιστοιχούσαν στο 27,8% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ειδικά για τις πολύ μικρές, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης