Nature

Εμπόδια από πολίτες

Σοβαρά εμπόδια και προσκόμματα από συμπολίτες μας φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες στον αγώνα τους για την αντιμετώπιση του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, το οποίο αν εξαπλωθεί περαιτέρω, θα αφανίσει τα συγκεκριμένα δέντρα από την περιοχή μας, με προφανείς δυσμενέστατες συνέπειες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που ζει μέσα σ’ αυτό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση κατοίκων χωριού, οι οποίοι απειλούν να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, αν χρησιμοποιηθεί το ενδεδειγμένο από τους ειδικούς επιστήμονες φάρμακο νέκρωσης του άρρωστου πλάτανου, ισχυριζόμενοι ότι θα προκληθεί μόλυνση πηγών και χωραφιών, ενώ η δραστική ουσία δίνεται στο προσβεβλημένο δέντρο στοχευμένα, στην κατάλληλη δόση και δεν δημιουργεί προβλήματα στο οικοσύστημα.
Αν τα άρρωστα πλατάνια δεν νεκρωθούν, η ασθένεια θα εξαπλωθεί, τα δέντρα θα πεθάνουν έτσι και αλλιώς και θα την πληρώσουν οι κάτοικοι με ενδεχόμενα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καθιζήσεις – κατολισθήσεις, αφού δεν γίνεται με την επικρατούσα κατάσταση να φυτευτούν νέα.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, δασολόγοι εξήγησαν στους κατοίκους ότι δεν πρέπει να κόβουν πλατάνια, ολόκληρα ή κλαδιά τους, όμως κάποιοι απ’ αυτούς το έκαναν, συμβάλλοντας έτσι στην επιτάχυνση της διάδοσης της ασθένειας αυτής και άρα στον αφανισμό βασικού δέντρου της χλωρίδας του τόπου μας. ΄
Ωστόσο, τις ενέργειες τέτοιων ατόμων, δεν τις πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά όλοι μας και κυρίως τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές, οπότε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφέρεια, να δραστηριοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες, «σπάζοντας αυγά» αν παραστεί ανάγκη. Επίσης, και το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να λάβει μέτρα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το Δημόσιο, εν προκειμένω οι Δασικές Υπηρεσίες, ανέλαβαν άμεσα δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως ιδιώτες προκαλούν προβλήματα!
Η ασθένεια
Το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου προκαλείται από το μύκητα Ceratokystis platani. Ως κυριότεροι παράγοντες διάδοσης του παθογόνου θεωρείται ο άνθρωπος. Ο μύκητας είναι τραυματοπαράσιτο εισβάλει από πληγές στο φλοιό του κορμού ,των κλάδων και των ριζών του πλατάνου.
Εκτεταμένη προσβολή ατόμων πλατάνου από τον μύκητα Ceratocystis platani, ασθένεια γνωστή και ως μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου, διαγνώσθηκε σε περιοχές του Ν. Τρικάλων από το εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, μετά από εξέταση δειγμάτων από ξηρά άτομα πλατάνου τα οποία απέστειλε το Δασαρχείο Τρικάλων στο παραπάνω εργαστήριο.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή διάγνωση γιατί η επέκταση της προσβολής αυτής θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα πλατάνου στην περιοχή μας και είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα από την υπηρεσία μας για την αντιμετώπιση της, ώστε να περιορισθεί η επέκταση της.
Για προληπτικούς λόγους, κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων, αλλά και στις περιπτώσεις εργασιών καθαρισμού, κλάδευσης και υλοτομίας δέντρων πλατάνου κατά μήκος των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να ενημερώνονται οι εργολήπτες των παραπάνω έργων ώστε τα σκαπτικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβεβλημένα πλατάνια θα πρέπει προηγουμένως να πλένονται και να απολυμαίνονται με επιμέλεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η περεταίρω εξάπλωση της ασθένειας. Τονίζεται, ότι η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια της προσβολής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More