Με κυριότερα αιτήματα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία, τοπικοί φορείς προχωρούν αυτή την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου σε ακόμα μια κινητοποίηση.
Η κινητοποίηση θα γίνει στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία.
«Δυο χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση της πανδημίας covid-19 και η χώρα μας πληρώνει βαρύ το τίμημα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη θρηνούμε πάνω από 22.000 νεκρούς και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό. Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την όμικρον να επελαύνει, τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας.Την ίδια ώρα που στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, η κυβέρνηση δε διστάζει να διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας» τονίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Τρικάλων της ΑΔΕΔΥ.
Και σημειώνει «αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.
Τα αιτήματα
Μεταξύ των αιτημάτων που διεκδικούν είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού, τη δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών και την επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.