Τις ενστάσεις τους για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο εκφράζουν οι Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.), διότι θεωρούν ότι υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και την δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή του «Εκπαιδευτή».
Μάλιστα, σε κοινό ψήφισμα των Σχολών (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) και Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.): Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρούν ομόφωνα – σε σχετικό ψήφισμα – ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών καθώς και τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με την εισαγωγή του «Εκπαιδευτή» που θα εκπονεί και θα αξιολογεί προγράμματα άσκησης, μεταξύ άλλων, για παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα χωρίς εμπειρίες άθλησης, άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, άτομα με χρόνιες παθήσεις, ομάδες ατόμων με διαφορετικά σωματικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο δήθεν πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα».
Όπως τόνισε στον «Π.Λ.» ο καθηγητής, Κοσμήτορας Σ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παπαϊωάννου μετέφερε τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις Σχολές για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «στο άρθρο 20 εισάγεται έναν νέος επαγγελματικός θεσμός του «εκπαιδευτή της άσκησης» απόφοιτου ΙΕΚ και προτείνει ότι για την άσκηση με στόχο την αναψυχή και την υγεία απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και όχι επιστημονικές γνώσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγείας, διότι παραβλέπει ότι οι επαγγελματίες της άσκησης με στόχο την αναψυχή και την υγεία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επιστημονικές γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου (ανατομίας εργοφυσιολογίας, βιοχημίας, βιοκινητικής, διδακτικής και παιδαγωγικής, ψυχολογίας και κινητικής συμπεριφοράς.
Ενώ, έκανε λόγο για υπονόμευση των εργασιακών δικαιώματα πολλών δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ.
«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού νομοσχεδίου που θα υπηρετεί την άσκηση αναψυχής και άθλησης για όλους (Π.Α.γ.Ο.) και θα εφαρμόζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες με στόχο την προαγωγή της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών της χώρας» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Χθες, είχαν συνέλευση και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους και τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο. Μάλιστα, οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποίηση αυτή την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.