Δεν κατάφεραν να συγκροτηθούν σε σώμα τα μέλη της νέας Διοίκησης της ΕΛΜΕ Τρικάλων κατά την πρώτη τους συνεδρίαση, την περασμένη Τρίτη, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει ακόμα μια προσπάθεια.
ΔΑΚΕ και Πρωτοβουλία Καθηγητών κατέχουν από τρεις έδρες στη νέα Διοίκηση, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών δύο έδρες και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών μια έδρα.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις: Να συγκροτηθεί η νέα Διοίκηση με αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο ή με προγραμματικό προεδρείο.
Τα μέλη του Δ.Σ. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση και σήμερα θα συνεδριάσουν εκ νέου με στόχο να αποφασίσουν πως θα κατανεμηθούν οι θέσεις, διότι τα προβλήματα των εκπαιδευτικών είναι πολλά.
Μάλιστα, η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε σειρά δράσεων, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ αυτών να γίνουν άμεσα ενημερωτικές συσκέψεις με συλλόγους γονέων για όλα τα προβλήματα των σχολείων, όπου θα μοιραστούν και επιστολές για τα προβλήματα των σχολείων τους (κενά, συμπτύξεις τμημάτων, κτιριακά, έλλειψη εξοπλισμού, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων κλπ), αλλά και την διοργάνωση εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων.
Τα αιτήματα
Κυριότερα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι η οικονομική τους αναβάθμιση και μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αλλά και η επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο, επαναφορά της μείωσης ωραρίου των Υπευθύνων εργαστηρίων κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των τρεχουσών αναγκών, μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων επί διετία στον τόπο διορισμού τους, ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, λόγω της πανδημίας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία, προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με απαλλαγή από την δια ζώσης διδασκαλία και δικαίωμα να διδάσκουν εξ αποστάσεως τους μαθητές/τριες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, την ατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως (4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20) και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.