Πανηγυρικές συνάμα δε και ιστορικές στιγμές έζησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, 29 Φεβρουαρίου 2020, η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, παρά την Καστανιά Καλαμπάκας, με την ευκαιρία της ανακήρυξης του συγκεκριμένου Μοναστηριού ως αυτόνομα και κυρίαρχου, σύμφωνα με το υπ’ αριθμόν 37/20-2-2020 Φύλλο της Κυβερνήσεως, στο οποίο και δημοσιεύθηκε η σχετική Απόφαση.
Έτσι, επισήμως πλέον, η Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Σιαμάδων παύει να είναι μετόχι της Ι. Μονής Σταγιάδων και ανακηρύσσεται αυτόνομος και κυρίαρχη Μονή.
Αφού τελέσθηκε, στις 4 το απόγευμα, ο πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου, που συνέβαλλε αποφασιστικά στο να καταστεί το Μοναστήρι αυτόνομο και κυρίαρχο, έγινε η ενθρόνιση του πρώτου Ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου κ. Μακαρίου Ιακωβάκη, εκ της Λυγαριάς Τρικάλων καταγομένου.
Της ενθρονίσεως προηγήθηκε σύντομη προσλαλιά του Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου και ακολούθησε συγκινητική ομιλία του Ηγουμένου π. Μακαρίου που αναφέρθηκε στην ιστορία του Μοναστηριού, ενώ ευχαρίστησε εγκαρδίως πρώτα τον Μητροπολίτη όσο και όσους συνέβαλλαν στο να ανακαινισθεί πλήρως το Μοναστήρι, ώστε να καταστεί πλέον πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών από την Ελλάδα ολόκληρη και όχι μόνο. Έχουν παρέλθει κιόλας 12 χρόνια από τότε που ο π. Μακάριος εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι, όπου βρήκε μόνο έναν εντελώς από τον χρόνο φθαρμένο Ναό. Κι όμως, χάρις στις δικές του προσπάθειες και με την συμπαράσταση του μακαριστού Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων και με τη βοήθεια πλείστων άλλων, το Μοναστήρι έγινε αγνώριστο, ανακαινίσθηκε ο Ναός, κτίστηκαν κελλιά, οπότε δικαίως ο Ηγούμενος π. Μακάριος χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος κτήτορας της Μονής.
Το τέλος όμως της όλης τελετής περιελάμβανε και μια απρόσμενη έκπληξη. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκλητος, αναγνωρίζοντας την προσφορά στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στο Μοναστήρι, του Εφημερίου της Καστανιάς π. Αποστόλου Γκαραγκάνη, του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβύτερου. Άξιος ο π. Μακάριος, Άξιος και ο π. Απόστολος. Είναι η ιαχή που οι εκατοντάδες παρευρεθέντες στις γιορταστικές εκδηλώσεις ανεφώνησαν με όλη τους την καρδιά.
Στις σχετικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές κ. Κατερίνα Παπακώστα και Αθαν. Λιούτας, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Αλέκος, αντιπρόσωποι της ΣΜΥ και άλλων πολιτικών αρχών, αντιπροσωπείες από τα Μοναστήρια των Μετεώρων και τις λοιπές Μονές της Μητρόπολης Σταγών και πλήθος κόσμου τόσο από τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Παρών και συμπροσευχόμενος στις εκδηλώσεις ήταν και ο Μητροπολίτης Αυλώνος κ.κ. Χριστόδουλος.
Η ιστορία της Μονής
Η Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Σιαμάδων (1807) βρίσκεται στην θέση του διαλυμένου σήμερα χωριού Σιαμάδες, στα δεξιά του δρόμου Μουργκάνι – Καστανιά. Από την άλλοτε εύπορη μονή του Αν. Νικολάου είχε σωθεί μετά τον πόλεμο, σε υψ. 620 μ. και σε απόσταση 2 χιλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο, μόνο το καθολικό του μοναστηριού που κτίστηκε το 1807, σύμφωνα με την εντοιχισμένη πλάκα που υπάρχει στον δυτικό τοίχο. Πάνω από την είσοδο, από τον πρόναο προς τον κυρίως ναό, υπάρχει άλλη επιγραφή σύμφωνα με την οποία ο ναός ανηγέρθη το 1821 (προφανώς θα αναφέρεται σε κάποιες προσθήκες). Το καθολικό αποτελείται από τον τετρακιόνιο αγιορείτικου τύπου κυρίως ναό και από τον τριμερή πρόναο, του οποίου το κεντρικό τμήμα καλύπτεται με φουρνικό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σπάνιες και μοναδικές επιγραφές που υπάρχουν στα ειλητάρια που κρατούν οι εικονιζόμενοι άγιοι. Το τέμπλο έγινε το 1815. Η μονή λειτουργούσε έως το 1931, οπότε διαλύθηκε και υπήχθη ως μετόχι στην μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Τα τελευταία χρόνια, από το 2001 και μετά, η μονή ξαναλειτουργεί. Ο μοναχός που εγκαταστάθηκε εκεί έχει συντηρήσει τον ναό και ξανακτίσει μία πτέρυγα κελλιών με αρχονταρίκι και βιβλιοθήκη.
(Από το βιβλίο “Ιστορία και Μνημεία των Επαρχιών Τρικάλων και Καλαμπάκας” του συμπολίτη μας Θεοδώρου Νημά).