Μια ευχάριστη εικόνα βλέπουν, πλέον, όσοι κινούνται προς τον Καραβόπορο αφού καθορίστηκε η παλιά ιστορική γέφυρα, από την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής. Άλλωστε η κακοκαιρία Ντάνιελ είχε αφήσει το στίγμα της στην γέφυρα και η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.
Η παλιά γέφυρα του Καραβόπορου αποτελεί επί της ουσίας την ζωντανή ιστορία του νομού μας. Διότι από το 1902 μέχρι και σήμερα έχει να πει πολλά για την ζωή, τα όνειρα και την πρόοδο των Τρικαλινών.
Σήμερα, η γέφυρα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δείχνει να φτάνει στα όριά της. Κάποιοι κάνουν λόγο για τη στατικότητά της και μάλλον επιβεβαιώνονται, όταν λένε ότι πλέον έχει καταστεί επικίνδυνη αφού η εικόνα της το μαρτυρά αυτό και τούτο γίνεται αντιληπτό ακόμη κι από κάποιον που δεν είναι ειδικός.
Πολλές φορές έχουν ακουστεί διάφορα για την αξιοποίησή της, αλλά καμία εκ των ανακοινωθέντων προθέσεων μέχρι σήμερα δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η παλιά σιδερένια, τοξωτή γέφυρα βρίσκεται επί του Πηνειού ποταμού στη θέση Καραβόπορος και χρονολογείται από το 1902. Παλιά εξυπηρετούσε το δρόμο Τρικάλων-Άρτας κι εγκαταλείφθηκε όταν κατασκευάστηκε άλλη, νέα γέφυρα που χρησιμοποιείται σήμερα. Ενώ ακόμη και σήμερα οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι παλιότεροι είναι πραγματικά συγκινητικές. Περιγράφουν πως περνούσαν τα πρώτο λεωφορεία από εκεί ή πως με υπομονή και κόπο οι χωρικοί προσπαθούσαν να περάσουν τα ζώα τους από εκεί ώστε να πάνε στην πόλη των Τρικάλων να πουλήσουν τα αγαθά τους.
Μία πρώτη προσπάθεια για την αξιοποίησή της είχε γίνει το 1992 επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, οπότε κι ο Δήμος ζητούσε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ την παραχώρηση της γέφυρας με στόχο την αξιοποίησή της. Το 2009 η γέφυρα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Το 2015 ο τότε δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου είχε στείλει και σχετική επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας να συμπεριληφθεί στο ΕΣΠΑ το έργο συντήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μεταλλικής γέφυρας. Στο θέμα παρενέβησαν και οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης οι οποίοι και κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων έκανε το πρώτο βήμα με τον καθορισμό της γέφυρας, αλλά προφανώς υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορούν να γίνουν, ώστε να μην εξαφανιστεί από τα Τρίκαλα ένα μνημείο που μαρτυρά πολλά για την πορεία αυτού του τόπου στο διάβα των καιρών…