Με στόχο την στήριξη ευάλωτων μαθητών και αυτή τη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Τρικάλων.
Μαθητές δημοτικών σχολείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» θα λαμβάνουν συσκευασμένο γεύμα από την πρώτη ημέρα της επιστροφής τους στο σχολείο και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους τον ερχόμενο Ιούνιο.
Όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστος Τρικάλης και φέτος 2.00ο γεύματα θα μοιραστούν στα παιδιά των δημοτικών που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
« Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και αυτή τη χρονιά, ευελπιστώ να μην υπάρξει καθυστέρηση» ανέφερε ο κ. Τρικάλης.
Κατά τον κ. Τρικάλη τα δημοτικά σχολεία στα οποία θα …στρώνεται τραπέζι για το γεύμα των μαθητών θα είναι τα ίδια, όπως και πέρυσι.
Ανάσα οικονομική
Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.
Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ τα Σχολικά Γεύματα είναι ένας θεσμός που υπάρχει διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα αφορούσε ένα περιορισμένο αριθμό δημοτικών σχολείων με κριτήριο το να ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές.
«Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποτελούν μια ανάσα οικονομική για τους γονείς, εκπαιδεύουν τα παιδιά στις σωστές διατροφικές συνήθειες, αφού προάγουν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή , ενώ παράλληλα συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα.
Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών και των μαθητριών» σημειώνεται.