Σε μέγγενη έχει εξελιχθεί για τις τοπικές επιχειρήσεις το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, ενώ εκφράζουν φόβους για την βιωσιμότητα τους, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ο επιχειρηματικός της χώρας βρίσκεται σε αναταραχή, με την κατανάλωση να βαίνει συνεχώς μειούμενη λόγω της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων που βγάζουν εκτός προϋπολογισμού τα ελληνικά νοικοκυριά.
Σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις, πριν να είναι αργά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για το κόστος της ενέργειας στις επιχειρήσεις.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) κ. Ιωάννη Μασούτη και τα Επιμελητήρια Ελλάδος.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή «το ενεργειακό κόστος αποτελεί μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις του Νομού μας. Επιχειρήσεις της περιοχής, απευθύνθηκαν στο Επιμελητήριό μας προκειμένου να σας διαβιβάσουμε, βάσει του θεσμικού μας ρόλου, ως επίσημου συμβουλευτικού φορέα του κράτους για την επιχειρηματικότητα, τα προβλήματά τους που προέκυψαν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που πλέον καθιστά επιχειρήσεις μέχρι πρότινος παραγωγικές και υγιείς, μη βιώσιμες. Η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής που μετέτρεψε μονομερώς τη σταθερή μονάδα χρέωσης σε κυμαινόμενη, ο μη κατανοητός τρόπος υπολογισμού της ρήτρας και η ελλιπής ενημέρωση των επιχειρηματιών για την αναπροσαρμογή της τιμής, καθιστά την επιβολή της άδικη και επιζήμια».
Και υπογραμμίζεται «όπως προκύπτει από τα αιτήματα των επιχειρηματιών του Νομού Τρικάλων, απαίτησή τους αλλά και απαίτηση του συνόλου της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου που ασφυκτιά και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη νέα δυσχερή πραγματικότητα στην ενέργεια, είναι άμεσα να ενεργοποιηθούν λύσεις που θα απαντούν αποφασιστικά στο πρόβλημα ομαλοποιώντας την αγορά ενέργειας. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης για την επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν περιθώρια για καμία καθυστέρηση, οπότε με αγωνία αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες».
85% αύξηση κατά μέσο όρο
Σημειωτέον, κατά 85% αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με την συμμετοχή επιχειρήσεων μελών του.
Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21 – 50%.
Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους 3 επιχειρηματίες, δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρηση του. Περισσότερο το έχουν υπολογίσει όσοι επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό.
Σε άλλα ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα: Ως κύρια πηγή ενέργειας, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών (87%) δήλωσε την ηλεκτρική, 7% το φυσικό αέριο, 3% το πετρέλαιο, 1% τα βιοκαύσιμα και 1% τις ανανεώσιμες πηγές.
Συμπεριλαμβανομένων των μέχρι σήμερα αυξήσεων, η έρευνα του Β.Ε.Α καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι:
-Tο κόστος ενέργειας ως προς το συνολικό τζίρο της επιχείρησης, αντιπροσωπεύει πλέον κατά μέσο όρο το 36%.
-Το 80% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν ήδη εφαρμόσει αυξήσεις στα προϊόντα τους και αναμένεται να κάνουν και νέα αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα.
– Ένας στους τρεις επιχειρηματίες (33%), πιστεύει ότι τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης που έχουν ήδη ληφθεί ή ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, είναι στη λάθος κατεύθυνση, ενώ και σχεδόν ο ίδιος αριθμός (28%) ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν. Μόλις το 1% θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και επαρκούν.
-Το 78% όσων απάντησαν ότι τα μέτρα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αύξησαν τις τιμές τους, όπως επίσης και το 76% που δήλωσε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν.