Κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την ενεργειακή αυτάρκεια της ΔΕΥΑΤ
Να αξιοποιήσει στο έπακρον τις δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε μια σειρά από τομείς σκοπεύει η δημοτική Αρχή Τρικκαίων και έχει ξεκινήσει να εκπονεί τις μελέτες των έργων που θα «τρέξουν» το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ αυτών, και η κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα δώσει ενεργειακή αυτάρκεια στη ΔΕΥΑ Τρικάλων.
Έργο που μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και συγκεκριμένα στους τομείς «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων».
Στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων που αφορούν σε Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας στις ενεργοβόρες υποδομές ύδρευσης και λυμάτων (εξοπλισμοί σε αντλιοστάσια, γεωτρήσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων και λυμάτων, κτίρια κ.α.).
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τη μελέτη ώστε να κατατεθεί στο τέλος του έτους και να λάβει τη σχετική έγκριση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Η δημοτική Αρχή έχει εντοπίσει και δύο εκτάσεις που θα μπορούσε να κατασκευαστεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο, ωστόσο δε θα προχωρήσει ακόμα σε ανακοινώσεις, καθώς επιθυμεί όλα να είναι έτοιμα.
Στόχος είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της ΔΕΥΑ Τρικάλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξοικονόμηση πόρων. Αυτό σημαίνει ότι εάν το έργο υλοποιηθεί θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και η τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής επιχείρησης, προς όφελος των δημοτών.
Εκτός, όμως από την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, Δήμος και ΔΕΥΑΤ σκοπεύουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα των αυτόματων υδρόμετρων και στην πόλη.
Ως γνωστόν, έχουν τοποθετηθεί 150 αυτόματα υδρόμετρα – σε πειραματικό στάδιο- στον οικισμό των Αγίων Αποστόλων, προκειμένου να συλλέγουν μετρήσεις, αλλά και να δίνουν στοιχεία για τη τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την αξιοπιστία του δικτύου ύδρευσης.
Αυτό σημαίνει ότι πολίτες και ΔΕΥΑΤ θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν, πόσο νερό καταναλώθηκε και πότε, αν και πού υπάρχουν διαρροές, πώς μπορεί να μειωθεί η καταπόνηση του δικτύου. Ακόμα θα γίνεται ακριβέστερα η έκδοση των λογαριασμών και θα υπάρχει μείωση ατιμολόγητου νερού.