Με την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος να είναι «μέγγενη» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μια στις 3 να εκφράζει φόβο για λουκέτο το ερχόμενο διάστημα (σ.σ. έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ) αυτή την Τετάρτη 6 Απριλίου η Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων προχωρά σε κινητοποιήσεις.
Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που έχει αποφασίσει η ΓΣΕΒΕΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, ως μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Κυβέρνηση να λάβει δραστικότερα μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, λόγω του ενεργειακού κόστους και των αυξήσεων στις πρώτες ύλες.
Για το λόγο αυτόν και με στόχο την καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην κινητοποίηση αυτή την μεθαύριο 1η Απριλίου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα γραφεία της ΟΕΒΕ με τα σωματεία δύναμης της.
Η σύσκεψη θα γίνεις τις 7 το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη 6/4 θα γίνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων.
Αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ 8 στις 10 επιχειρήσεις (81,7%) δήλωσαν πως ο τζίρος τους ήταν μειωμένος το προηγούμενο διάστημα (μήνα) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου είναι 46% και δύο στις 10 επιχειρήσεις (21,1%) δήλωσαν πως είναι πολύ πιθανό το προσωπικό τους να μειωθεί το επόμενο εξάμηνο, ενώ μόλις το 5% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Εκτιμάται, με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα πως μέχρι το τέλους του έτους κινδυνεύουν να χαθούν περίπου 190.000 θέσεις εργασίας.
Επίσης, μια στις 3 (33,9%) επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα και σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (37,2%) δήλωσαν ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ μια στις 3 επιχειρήσεις (33,4%) δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90% και το 40% εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21 – 50%.
Σημειώνεται πως ένας στους τρεις επιχειρηματίες, δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για την επιχείρηση του. Περισσότερο το έχουν υπολογίσει όσοι επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό.