Οι κίνδυνοι, που απειλούν τον αγροδιατροφικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική θεματική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Κουρέτας
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υποστήριξε πως οι στρεβλώσεις, που επέφερε ο πόλεμος της Ουκρανίας, είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν στην περιοχή, όταν μεγάλες εταιρείες άλλαζαν τους συσχετισμούς με τους μικροκαλλιεργητές. Ανέφερε ως παράδειγμα, ότι η Ελλάδα παρήγαγε παλιά 1 εκ.τόνους μαλακό σιτάρι και σήμερα μόνο 250.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτάρκης. “Είναι η ώρα τώρα να καλλιεργηθεί και μαλακό σιτάρι, ώστε να αποκτήσουμε εθνικό απόθεμα”, επεσήμανε ο κ.Κουρέτας. Πρόσθεσε ακόμη πως “αν το βαμβάκι της Θεσσαλίας γινόταν νήμα και εσώρουχα στην Ελλάδα, θα είχε έσοδα 1 δις ευρώ/χρόνο”, ενώ κατέληξε λέγοντας πως “όποιος θεωρεί, ότι η ανάπτυξη είναι μόνο ενέργεια, real estate και τουρισμός και δεν επενδύει στην πρωτογενή παραγωγή, κάνει λάθος”.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε, ότι προκλήσεις όπως η κακοκαιρία “Daniel”, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η Covid-19, θα είναι το εξής συνεχώς μπροστά μας, δημιουργώντας συνθήκες επισιτιστικής αστάθειας και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. “Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της επισιτιστικής ασφάλειας και της αυτάρκειας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος”, επεσήμανε, κάνοντας λόγο για ανάγκη “ολιστικού σχεδιασμού”. Η ΕΕ, σημείωσε, “πρέπει να στοχεύει στα νέα δεδομένα, με πιο ανθεκτικές καλλιέργειες” και “η νέα ΚΑΠ έχει κάνει σημαντικά βήματα”. Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αγροτών και τη συνεργατική κουλτούρα. “Το μέλλον είναι η συνεργασία και εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα”, παραδέχθηκε.
Συλλογή τριφυλλιού
Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της βιομηχανίας ζωοτροφών “ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.” μίλησε για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης, αναφέροντας ως παράδειγμα, ότι ενώ πέρυσι η συλλογή τριφυλλιού έγινε τον Ιούνιο, φέτος έχει ήδη αρχίσει. Τόνισε την ανάγκη ελέγχων της πολιτείας σε επιχειρήσεις του κλάδου, των μη καθυστερούμενων πληρωμών από τις βιομηχανίες, των συμπράξεων και της υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων “σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα ή ακόμη και την εισαγωγή R & D λύσεων από το εξωτερικό, για έργα και επενδύσεις, όπως η πράσινη μετάβαση”. Ο Πάνος Τουρναβίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας μίλησε για ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτών, τραπεζών και επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη χρηματοδότηση συνεργατικών σχημάτων και την ολιστική διαχείριση σε επίπεδο χώρας και όχι περιφέρειας. “ Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα, με ενσωμάτωση ESG κριτηρίων, να ενισχύσουμε τη γνώση των αγροτών με ενημερωτικές ημερίδες και συμπράξεις με πανεπιστήμια και να γίνει διάχυση των πόρων”, τόνισε.