Το μουσείο – κόσμημα για το λαϊκό μας τραγούδι, το Μουσείο Τσιτσάνη και επισήμως ανήκει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασαν, το λάτρεψαν, το επισκέπτονται συνεχώς και καθημερινώς. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 εγκαινιάστηκε επισήμως, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκο Σακκά, να υποδέχεται την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
Στον ίδιο χώρο, στο ισόγειο, αναδεικνύεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό, που ανακατασκευάστηκε και ομοίως αποτελεί χώρο επισκέψιμο, χώρο που συμπυκνώνει τμήμα της ιστορίας των Τρικάλων.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων
Ο κ. Νίκος Σακκάς στην ομιλία του στάθηκε σε 5 σημεία:
– στη δραστηριότητα τριών δημοτικών αρχών, του Μιχάλη Ταμήλου, του Χρήστου Λάππα, του Δημήτρη Παπαστεργίου, που εκκίνησαν και υλοποίησαν διαδικασίες για τον Δήμο Τρικκαίων με τις απαραίτητες συνεργασίες (ενδεικτικά: ανταλλαγές χώρων, δημοπρατήσεις, κατασκευή, αποκάλυψη του αρχαιολογικού χώρου). Σημείωσε, δε, τη σύμπνοια που υφίσταται στα Τρίκαλα για τη συνέχιση έργων τέτοιας αξίας και σημασίας.
– στην ιστορικότητα του χώρου, ως οθωμανικού λουτρού, ως φυλακών (και με πολιτική χροιά), ως χώρου πολιτισμού.
– στη συνέργεια πλήθους εργαζομένων, μηχανικών, ειδικών, μουσειολόγων, εργατών, πολιτών που κατέθεταν απόψεις.
– στη μεγάλη συμβολή της οικογένειας Τσιτσάνη, με τη δωρεά σημαντικών προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου δημιουργού
– στη σημασία του Μουσείου, ως μοναδικού για Ελληνα καλλιτέχνη και ως χώρου που στεγάζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, του μεγάλου δημιουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Ευχαρίστησε, επίσης, την κ. Μενδώνη για τη συμβολή της στο έργο, στο πλαίσιο και των προηγούμενων θέσεων που κατείχε στο Υπουργείο.
Εκλεισε, δίνοντας έμφαση στη φράση: Τα Τρίκαλα είναι ΜΟΥΣΙΚΗ. Και υπενθύμισε το υπό δημιουργία Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών για τα άλλα άξια τρικαλινά τέκνα της μουσικής, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Κώστα Βίρβο, τον Γιώργο Σαμολαδά, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη “Γωνιά Μητροπάνου”, τον νέο χώρο μουσικής (στις παλιές αποθήκες περιοχής ΟΣΕ), την αίθουσα “Δημήτρη Καβράκου” στο Πνευματικό Κέντρο, τη Δημοτική Φιλαρμονική με ιστορία άνω των 125 ετών, το Δημοτικό Ωδείο με ιστορία σχεδόν 70 ετών, τη Χορωδία Τρικάλων (με τη μοναδική μη τρικαλινή, την Τερψιχόρη Παπαστεφάνου), το πλήθος των μουσικών, τραγουδιστών, οργανοπαικτών, σύγχρονων και παλιότερων από πολλά είδη μουσικής, οι οποίοι ξεκίνησαν από τα Τρίκαλα.
Και τελείωσε την ομιλία του, τονίζοντας ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε ως “παιδάκι με ψυχή και ζηλεμένο” από τα Τρίκαλα, αναδείχτηκε σε “διαλεχτό παιδί μέσα στην πιάτσα” και πλέον όλοι ακούμε “τον Τσιτσάνη, να μας παίζει φίνο μπαγλαμά”.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ο Δημήτρης Κουρέτας υπενθύμισε τη φράση του Σαββόπουλου, ότι ο Τσιτσάνης είναι η μόνη επανάσταση που πέτυχε στη χώρα μας. Αλλά και τους χορούς του Τσαρούχη στα κέντρα που εργαζόταν ο τρικαλινός δημιουργός. Επεσήμανε πως “όταν μιλάμε για λαϊκό τραγούδι, μπροστά μας υψώνεται το μεγάλο έργο του Τσιτσάνη” και πως “Η Θεσσαλία και τα Τρίκαλα ακούγονται πεντακάθαρα στις συνθέσεις του”, όπως και οι επιρροές του από διαφορετικά είηδη μουσικής. Εδωσε έμφαση στο ότι η “επανάσταση” του Τσιτσάνη ενεργοποίησε τους επόμενους μεγάλους λαϊκούς και έντεχνους δημιουργούς, σημειώνοντας ότι “η ιδιοφυής οπτική του Τσιτσάνη συνεχίζει να δείχνει τον τρόπο για τη δημιουργία ενός έργου”.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων
Η κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της για το “εμβληματικό αυτό μνημείο”, ευχαριστώντας την Υπουργό για την “καταλυτική συμβολή της”. Ανέτρεξε σε στοιχεία για τα έργα της τότε ΚΑ Εφορείας και νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, τονίζοντας ότι “από χώρος σκοτεινός και εγκλεισμού, μετατράπηκε σε χώρο φωτεινό και πολιτισμού”, μνημονεύοντας τη συνεχή διεξαγωγή και πραγματοποίηση ημερίδων και δράσεων πολιτισμού.. Ευχαρίστησε τους συναδέλφους της, επεσήμανε τη συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων που παρέχει άριστα αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της κ. Μενδώνη στο Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων.
Η Υπουργός Πολιτισμού
Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για αυτήν την “πανηγυρική εκδήλωση που συνδυάζει την απόδοση του Λουτρού με τα εγκαίνια του Μουσείου”, καθώς “ολοκληρώνεται το εγχείρημα που απαίτησε πολλούς πόρους, ανθρώπινους και υλικούς”. Αναφέρθηκε στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό ως χώρο με σημασία αρχαιολογική και αρχιτεκτονική, χαρακτηρίζοντάς το, μαζί με τα άλλα μνημεία, ως τεράστιο κεφάλαιο για την πόλη των Τρικάλων.
Προέκρινε την αξιοποίηση του χώρου και την ανάδειξή του “για την τοπική κοινωνία,για να μαθαίνουμε τις ρίζες μας”.
Σημείωσε ότι το Μουσείο έχει μεγάλη αξία και φυσιογνωμία για την πόλη, ότι Τσιτσάνης και ρεμπέτικο χρήζουν έρευνας και εξήρε τον ρόλο της κ. Μαντζανά και της ομάδας της για το Λουτρό.
Αναφορικά με το Διαχρονικό Μουσείο των Τρικάλων, τόνισε ότι, με την ολοκλήρωση των μελετών, μπορεί να μπει στις “ράγες”, αναφέροντας ότι βρίσκεται “στα χέρια της Περιφέρειας”, προκειμένου να αναδειχθεί ως μοναδική πολιτιστική διαδρομή μαζί με το Λουτρό και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Στο τέλος της ομιλίας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων απένειμε στην Υπουργό Πολιτισμού αναμνηστικό δώρο, όπως και η κ. Μαντζανά, ενώ τιμητική πλακέτα – σημείο αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς, επέδωσε ο κ. Σακκάς στην “ψυχή” του Μουσείου Τσιτσάνη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Στέλιο Καραγιώργο.
Προηγήθηκε μικρής διάρκειας ξενάγηση της Υπουργού στους χώρους του Λουτρού και του Μουσείου.
Παρουσίες
Μαζί με εκατοντάδες τρικαλινούς πολίτες, παρέστησαν, η αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Αθλητισμού Σωτ, Σουλούκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θαν. Ξάφος, Μπέτυ Χατζηγάκη, Ντίνος Μπάρδας, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Λάππας, Σοφία Αλεστά, Τάκης Παζαΐτης, Παναγιώτης Ντιντής, Σάκης Σκρέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χρήστος Μπλουγούρας, ο πρόεδρος της “Αστική Ανάπτυξη” ΑΕ Γιώργος Ζιώγας, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων και ατόμων με αναπηρία, Εφη Λεβέντη και Βασίλης Τσιούτσιας αντιστοίχως, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργία Κοτρώνη, Ζωή Παπαναστασίου, Βίβιαν Τέγου, Ακης Αναστασίου, Παντελής Λιούλιος, Αντώνης Τζερεμές, Βασίλης Κρανιάς, Κώστας Αργυρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Ηλιάδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Τριγώνης, Αντώνης Λάππας, Βάσω Γκουγκουστάμου, Στέφανος Βαβύλης, Λόρεν Κασσοπούλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Καΐκης, η δημοτική σύμβουλος Εφη Στάμου, ο Δήμαρχος Κουρίου (τ. Υψωνα) Παντελής Γεωργίου, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, η αντιδήμαρχος Δ. Μετεώρων Ευαγ. Μπαντέκα – Νάνη, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Τρικάλων, αστυνομικός διευθυντής κ. Δημ. Μήτραινας, ο Α Υποδιευθυντής, αστυνομικός διευθυντής κ. Αθαν. Καππάς, εκπρόσωπος της Π.Υ. Τρικάλων, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Μ. Αθανασίου, οι πρώην βουλευτές Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Σούλα Μερεντίτη, οι πρώην Δήμαρχοι Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος και Χρήστος Λάππας, οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Τρικκαίων Δημήτρης Βασταρούχας και Γιώργος Καρατώλος, οι πρ. Δήμαρχοι Κόζιακα και Παληοκάστρου Σωτ. Χρισταντώνης και Δημ. Πούλιος.
Μηνύματα απέστειλαν, η Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Κατερίνα Παπακώστα και οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας, Μαρίνα Κοντοτόλη.
Πριν την έναρξη της τελετής, η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνιζε μελωδίες σε πεζοδρόμους της πόλης, ενώ στο Μουσείο οι ήχοι της προέρχονταν από τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος του παρακείμενου Ι.Ν Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης π. Αθ. Γκιουλέκας, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου.
Συναυλία
Ακολούθησε μια ακόμη όμορφη συναυλία από τρεις τρικαλινούς τραγουδιστές, του Μπάμπη Αντωνίου, Χρυσή Παπαγιαννούλη και Κωνσταντίνα Πάλλα, που ερμήνευσαν τραγούδια του Τσιτσάνη και Θεσσαλών δημιουργών, τα οποία ακούστηκαν σε ελληνικές ταινίες. Η συναυλία ενθουσίασε το κοινό, καθώς ήταν η πρώτη μετά τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Τσιτσάνη.