Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, μετά και την επιβολή των μέτρων από τις αρχές του Ιανουαρίου, αφού είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η κίνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τζίρο τους.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζονται άμεσα μέτρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών Τρικάλων κ. Γιώργος Ηλιάδης, υπογραμμίζοντας ότι μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών, ο κλάδος αντιμετωπίζει ακόμα πιο δύσκολη περίοδο.
«Η απαγόρευση της μουσικής και ο περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας μείωσαν κατά πολύ την κίνηση, έχοντας ως αποτέλεσμα ο τζίρος να έχει αρνητικό πρόσημο» τόνισε ο κ. Ηλιάδης.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για την στήριξη του κλάδου, λέγοντας ότι δεν επαρκούν.
Όπως υπογράμμισε «χρειάζονται “γενναία” μέτρα στήριξης, αλλιώς πολλά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο».
Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.
«Απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς» επανέλαβε ο κ. Ηλιάδης.
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διότι είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021, την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.