Nature

Μέτρα διάσωσης των πλατάνων

Μέριμνα για την αποφυγή μεγάλης οικολογικής καταστροφής λαμβάνει το Δασαρχείο Τρικάλων, παίρνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση του έλκους των πλατάνων.
Όπως σημειώνει ο δασάρχης Τρικάλων Χρήστος Κουλουκούρας, καταγράφονται προσβολές των συγκεκριμένων δέντρων από την εν λόγω ασθένεια από την Πύλη μέχρι την Κορυφή και την Νεράιδα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν προσβληθεί και τα δάση στον Πηνειό.
«Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως αν αυτή η ασθένεια εξαπλωθεί εκτός ελέγχου, θα νεκρωθούν πλατάνια, με αποτέλεσμα την απογύμνωση ρεμάτων και χείμαρρων» τονίζει ο κ. Κουλουκούρας, υπογραμμίζοντας «προφανείς θα είναι οι συνέπειες αν δημιουργηθεί η κατάσταση αυτή. Με βροχοπτώσεις και χωρίς δέντρα σε ρέματα και χείμαρρους, το νερό θα ρέει ορμητικά ανεξέλεγκτα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί».
Όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού και εξαφάνισης της ασθένειας, ο κ. Κουλουκούρας αναφέρει πως το Δασαρχείο έχει ήδη προχωρήσει σε πιλοτική δράση, νεκρώνοντας δέντρα στο φράγμα της Παλαιοκαρυάς, που βρίσκονταν κοντά σε 2 προσβεβλημένα πλατάνια.
«Το Δασαρχείο προχωράει σε μελέτη για το ζήτημα αυτό, ώστε να καταγραφεί ο αριθμός και η τοποθεσία των προσβεβλημένων δέντρων στην περιοχή ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρξει συστηματική αντιμετώπιση» δηλώνει ο κ. Κουλουκούρας.
Από την πλευρά της η δασολόγος του Δασαρχείο Άννα Τσιάμη, επισημαίνει πως έχει ταυτοποιηθεί η ασθένεια και έχουν ζωνοποιηθεί οι δράσεις του ανθρώπου σε σχέση με τον άρρωστο δέντρο, που σημαίνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, ανάλογα με την απόσταση δραστηριοποίησης από τον πλάτανο και οπωσδήποτε, δεν μπορεί να μεταφέρει ξυλεία άρρωστων δέντρων και επιπρόσθετα, οφείλει να βρίσκεται σε επαφή με τις Δασικές Υπηρεσίες.
Ενημέρωση
Το Δασαρχείο Τρικάλων ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα η μεν πρώτη την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και η δεύτερη την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης. Και στις δύο εκδηλώσεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Επίσης στη δεύτερη εκδήλωση θα μιλήσει και ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) σχετικά με την «Σφήκα της καστανιάς» εντομολογικό εχθρό που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά. Κρούσματα της «ασθένειας» εντοπίστηκαν και στην περιοχή του δήμου Πύλης.
«Η ασθένεια του πλατάνου απειλεί με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής μας αφού σε άλλες περιοχές της χώρας έχει αφανίσει ολόκληρα πλατανοδάση καθώς και αιωνόβια πλατάνια, πραγματικά μνημεία της φύσης. Η δε ασθένεια της καστανιάς προκαλεί σημαντικότατη μείωση της παραγωγής των καστανοπεριβολιών. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η εγρήγορση και άμεση ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών, φορέων καθώς και των πολιτών τους οποίους παρακαλούμε να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις» σημειώνεται από το Δασαρχείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More