Μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται σε θεσσαλικό επίπεδο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γεωργικής γης, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τις λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες, αλλά και την αξιοποίηση του net metering.

Για το λόγο αυτόν και με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τον τρόπο αξιοποίησης των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα διοργανώσουν, το προσεχές χρονικό διάστημα ενημερωτική εκδήλωση.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανθεσσαλικό επίπεδο καταγράφεται ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, δηλαδή  για την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες ή σε εκτάσεις γεωργικής γης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, το 2021 μέσω του net metering έγιναν 485 συνδέσεις στο δίκτυο που παράγουν ισχύ 30.636 κιλοβατώρες, αρκετά αυξημένα αποτελέσματα από το 2019 με 353 συνδέσεις και συνολική ισχύ 17.225 κιλοβατώρες.

«Καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον και μέσα από την εκδήλωση θα δώσουμε την ευκαιρία σε ακόμα περισσότερους να ενημερωθούν για τους τρόπους αξιοποίησης» σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού επιχειρηματικού φορέα.

Σημειωτέον, το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα. Ο όρος “net” προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο κάθε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά συμψηφίζεται για μια ορισμένη χρονική περίοδο οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση. Η περίοδος αυτή σύμφωνα με την τελευταία υπουργική απόφαση ορίζεται στους 12 μήνες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πριν ένα μήνα, προκύπτει ότι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα οδήγησαν σε υποχώρηση κατά 35% της τιμής χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2021, χάρη στις ΑΠΕ η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος στη χώρα μας συγκρατήθηκε στα 235 ευρώ/MWh ενώ χωρίς την συμμετοχή των ΑΠΕ η τιμή θα ήταν υψηλότερη κατά 83,8 ευρώ φθάνοντας δηλαδή στα 319,18 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, κατά κανόνα η λύση του net metering είναι πιο συμφέρουσα όταν η εγκατάσταση γίνεται σε μονοκατοικίες με σχετικά υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, ενώ όσο πιο μικρή η κατανάλωση και η ισχύς του φωτοβολταϊκού, τόσο πιο μεγάλη και η περίοδος που απαιτείται για την απόσβεση.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης