Nature

Μειώθηκαν κατά 9,84% τον Μάιο τα φορολογικά έσοδα

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο λόγω των μειωμένων φορολογικών εσόδων. Μπορεί στο πεντάμηνο τα φορολογικά έσοδα να είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, αύξηση που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις εισπράξεις από την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και τις κατασχέσεις από οφειλέτες, αλλά τον Μάιο καταγράφηκαν μειωμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Μάιο οι περισσότερες κατηγορίες των εσόδων βρέθηκαν στο κόκκινο σε σύγκριση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 όσο και με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,06 δισ. ευρώ και εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% σε σχέση με τον Μάιο του 2017 ενώ κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 3,15% και σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο που αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Η πτώση των εισπράξεων από το ΦΠΑ οφείλεται αφενός στο ότι η κατανάλωση βαίνει μειούμενη το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης, αφετέρου στον ότι η χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές εμφανίζει χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης.

Πέραν του ΦΠΑ τρύπα στα φορολογικά έσοδα έχουν ανοίξει και οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλοί επαγγελματίες εμφανίζουν μειωμένα εισοδήματα για να καταβάλουν μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα όμως είναι να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία λιγότερα έσοδα από τον φόρο που παρακρατείται κάθε μήνα στα έσοδά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More