Μπορεί στα Τρίκαλα οι μαθητές να είναι σε αναμονή για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, αλλά ακόμη και να γίνει αυτό τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά.
Νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν «επείγουσες ανάγκες», κατατέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, ενταγμένες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Με αυτές τις ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αντιμετωπίζονται ανάγκες που έχουν προκύψει κυρίως εξαιτίας του κορονοϊού και έχουν στόχο τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την επίλυση προβλημάτων.
Μεταξύ αυτών, η πρόβλεψη για υποχρεωτική υποβολή μαθητών και σπουδαστών σε self test, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αναλυτικότερα, με τις εν λόγω ρυθμίσεις:
«1. Προβλέπεται η δυνατότητα να οριστεί, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται διά ζώσης, η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορονοϊό για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και καταρτιζομένους.
2. Παρατείνεται η ισχύς διατάξεων Π.Ν.Π. που αφορούν στην αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορονοϊού COVID-19 στον χώρο της εκπαίδευσης, έως τις 31.7.2021 (θέματα για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών και τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας, διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και αποδοχής δωρεών από τρίτους).
3. Παρατείνονται έως τις 31.7.2021 οι ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στα Α.Ε.Ι. μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς και των συνεπειών του κορονοϊού COVID-19 για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
4. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της τμηματικής εξόφλησης των προμηθευτών ειδών ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19.
5.Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του καθορισμού του πλαισίου και της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης ή τροποποίησης αδειών για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης επιπέδου 1 ή 2, κατόπιν αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ν. 4763/2020 και συγκεκριμένα πριν από τις 20.12.2020.
6. Τονίζεται ο ενδεικτικός χαρακτήρας των δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων που απαριθμούνται στην υποπαράγραφο β’ της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12), με βάση τους οποίους κατανέμεται το είκοσι τοις εκατό (20%) της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι.
7. Προβλέπεται η δυνατότητα ορισμού υποχρεωτικών και προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών, καθώς και, στην περίπτωση αυτή, επιλογής ορισμένων εκ των προαιρετικών κριτηρίων ή δεικτών από κάθε Α.Ε.Ι.
8. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ημερήσιας αποζημίωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (Ε.Ε.Α.Π.) της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.).
9. Επιλύεται ζήτημα που ανέκυπτε σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4440/2016 (Α’ 224) και συναινούν σε μετάταξή τους σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας.