Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις

 

Το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις να έχουν προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναζητώντας μέτρα στήριξης, πριν να είναι αργά.

Και σε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις τοπικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων της, ενώ κινητοποιήσεις φαντάζουν ως μονόδρομος.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες η Διοίκηση της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων ξεκινά κύκλο συζητήσεων και ενημερώσεων με τα σωματεία δύναμης της, προκειμένου να προγραμματιστεί ένα πλαίσιο δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το ζήτημα της ενέργειας με τις υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΗ, του ΦΠΑ και του πετρελαίου.

Όπως έχει προγραμματιστεί, αυτή την Παρασκευή 18/2 ή την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει – αρχικά – το Δ.Σ. της ΟΕΒΕ και στη συνέχεια, θα υπάρξει ευρεία σύσκεψη με τους αντιπροσώπους  και τις Διοικήσεις των σωματείων μελών της.

Παράλληλα, θα υπάρξουν επαφές, τόσο με τη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, όσο και με το Επιμελητήριο Τρικάλων.

«Χωρίς  υποστηρικτικά μέτρα η αγορά δεν θα αντέξει. Χρειάζονται δραστικότερα μέτρα από την κυβέρνηση για τις τελευταίες ανατιμήσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης.

Ανεπαρκή τα μέτρα

Σύμφωνα, με την ΓΣΕΒΕΕ τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων μετρίασαν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν τη ρευστότητα του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, τα μέτρα υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδότηση ύψους 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για επαγγελματικά, βιομηχανικά, κ.α. τιμολόγια, ενώ για την οικιακή χρήση, η επιδότηση είναι μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Η μείωση στην επιδότηση είναι 10,5 ευρώ καθώς είχε προσδιοριστεί στα 49,5 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό. Όσον αφορά τη χρήση φυσικού αερίου, επιδοτείται με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες καταναλωτές και τα νοικοκυριά.

Η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει «η επιδότηση δεν προστατεύει πλήρως τους επαγγελματίες που καλούνται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές ή να περιορίσουν έτι περαιτέρω το εισόδημά τους, απορροφώντας οι ίδιοι τα νέα κόστη. Έτσι όμως οδηγούνται στη φτωχοποίηση!».

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ  η πανδημική κρίση βρήκε ένα σημαντικό μέρος των ΜμΕ ήδη υπερχρεωμένο. Τα μέτρα που ελήφθησαν συνέβαλαν στη συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι από τα μέτρα δεν ωφελήθηκαν οι υπερχρεωμένες ΜμΕ, ενώ παρατηρήθηκε και μια αύξηση του αριθμού αυτών.

Συνεπώς, οι οφειλές των ΜμΕ παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιωσιμότητά τους, καθώς οι προσπάθειες διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που είχαν υλοποιηθεί πριν την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης δεν είχαν οδηγήσει σε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Με την συνέχιση της πλοήγησης σας στην σελίδα μας θεωρούμε αυτόματα ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης μας. Αποδοχή Όροι χρήσης