Αλλαγή σκυτάλης και νέα εποχή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τίτλοι τέλους για τις Περιφερειακές Εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023 στην Θεσσαλία, αφού ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του Β’ γύρου.
Μεγάλος νικητής της βραδιάς είναι Δημήτρης Κουρέτας, που συγκέντρωσε το ποσοστό του 59,67%. Ο νυν Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που έχασε την εκλογική μάχη, συγκέντρωσε το ποσοστό του 40,32%.
Στην Π.Ε. Τρικάλων το ποσοστό που συγκέντρωσε ο νέος Περιφερειάρχης είναι 52,13%, από τις 26.933 ψήφους. Σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο συνδυασμός “Πρωτοβουλία” κέρδισε 4.679 ψήφους, αφού μία εβδομάδα πριν είχε ψηφιστεί από 22.254 ψηφοφόρους.
Κατά την εκλογική διαδικασία στην Π.Ε. Τρικάλων, το ισχυρό κάστρο του Κώστα Αγοραστού με επικεφαλής τον Χρήστο Μιχαλάκη έπεσε, αφού έχασε από την προηγούμενη Κυριακή 15.497 ψήφους. Ο νυν Περιφερειάρχης στον νομό Τρικάλων συγκέντρωσε το ποσοστό του 47,87%, λαμβάνοντας 24.736 ψήφους από τις 40.233 που είχε πάρει στις 8 Οκτωβρίου με ποσοστό 52,19%, που ήταν το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Θεσσαλία.
Στο προχθεσινό Β’ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών στην Π.Ε. Τρικάλων ψήφισαν μόλις 53.680 από τους 143.515 εγγεγραμμένους, με το ποσοστό της συμμετοχής να ανέρχεται στο 37,40%, ενώ την προηγούμενη Κυριακή το ποσοστό είχε φτάσει στο 57,71%.
Με την ενσωμάτωση στο 99,94% στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Δημήτρης Κουρέτας κερδίζει 27 έδρες και ο Κώστας Αγοραστός 12 έδρες.
Ο Δημήτρης Κουρέτας, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρωτοβουλία» πέτυχε ευρεία νίκη στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και εκλέγεται νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «εκθρονίζοντας» τον Κώστα Αγοραστό, ο οποίος διεκδικούσε μία τέταρτη θητεία.
Ο κ. Κουρέτας, ανεξάρτητος υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ είχε τερματίσει δεύτερος με ποσοστό 34,11% την πρώτη Κυριακή και κατάφερε στο β’ γύρο να κόψει πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας ποσοστό 59,66%, έναντι του Κώστα Αγοραστού ο οποίος έλαβε 40,34%.
Πώς κατανέμονται οι έδρες, ποιοι εκλέγονται από τα Τρίκαλα
Τα παράδοξα του εκλογικού νόμου με την κατανομή των υπολοίπων θα πρέπει να αναμένουν οι παρατάξεις προκειμένου να γίνει γνωστή η σύνθεση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία θα οριστικοποιηθεί με την ανακήρυξη των υποψηφίων, ενδεχομένως και σήμερα από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία. Μετά και τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών , οι συνολικά 45 έδρες σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών κατανέμονται ως εξής:
27 στη νικήτρια παράταξη του Δημ. Κουρέτα, ενώ 12 έδρες θα λάβει η δεύτερη παράταξη του Κων. Αγοραστού.
Εάν δεν υπάρξει μεταβολή στα υπόλοιπα των Περιφερειακών Ενοτήτων, τότε έως 4 έδρες θα λάβει η παράταξη του Τ. Τσιαπλέ, ενώ 2 έδρες αναμένεται να καταλάβει η παράταξη της Ελευθερίας Τζανακούλη.
Στον Νομό Τρικάλων οι συνολικά 8 κατανέμονται ως εξής: 5 έδρες θα καταλάβει η παράταξη Κουρέτα και 3 έδρες η παράταξη Αγοραστού.
Έτσι από την παράταξη Κουρέτα εκλέγονται: Χρύσα Ντιντή, Θανάσης Τσιάρας, Σάκης Ξάφος, Δημήτρης Δαλαμάγκας και Άρης Κολιός
Από την παράταξη Αγοραστού: Χρήστος Μιχαλάκης, Ντίνος Μπάρδας και Μπέτυ Χατζηγάκη
Ποιος είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ο νικητής των περιφερειακών εκλογών στην – πληγείσα από τις πρόσφατες θεομηνίες – Θεσσαλία έχει μακρά ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία και η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην Ε.Ε..
Ακολουθεί αναλυτικά το βιογραφικό του και οι βασικοί σταθμοί της διαδρομής του.
Από την Πάτρα, στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη.
Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.
Ήταν εμπειρογνώμονας στην Ε.Ε. στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και την περίοδο 2014-2020.
Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο Π.Θ. και από το 2018 μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις.
Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.