Εντονες είναι οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για τον πτωχευτικό νόμο, ζητώντας την ακύρωση του, διότι θεωρούν ότι κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους για τις επιχειρήσεις.
Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας και των προβλημάτων που προκάλεσε, δεδομένου ότι εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση, ενώ ουδείς γνωρίζει πως θα κυλήσει το 2022.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τον αντίκτυπο της πανδημίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχε ως αποτέλεσμα το ά εξάμηνο 2021: πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις (55%), με μεσοσταθμική μείωση κύκλου εργασιών 41,4%, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές (47,8% το 2020 έναντι 27,6% το 2019). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τα ποσοστά των επιχειρήσεων με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα ήταν: 14,8% τον Ιούνιο του 2020, 24,7% τον Φεβρουάριο του 2021 και 21,4% τον Ιούλιο του 2021
Και μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι και οι πλειστηριασμοί.
«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την εκποίηση της περιουσίας τόσο των επαγγελματιών, όσο και των νοικοκυριών» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων κ. Βαγγέλης Αγγελάκης, χαρακτηρίζοντας τον πτωχευτικό νόμο ως κατάπτυστο.
Όπως σημείωσε «ζητήσαμε πολλές φορές να ακυρωθεί ο νόμος αυτός και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, την κατάργηση του. Η δεύτερη ευκαιρία είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων. Είμαστε αντίθετοι και ζητάμε την συμπαράσταση όλων των πολιτών, διότι δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλη την κοινωνία».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «capital» έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών ενόψει αντικειμενικών αξιών, υπογραμμίζοντας ότι «με αυξανόμενο ρυθμό προσθέτονται πλειστηριασμοί, κυρίως ακριβών ακινήτων, των οποίων οι διαδικασίες έχουν ωριμάσει από πλευράς τεχνικών και νομικών εκκρεμοτήτων, που στην πλειονότητά τους αφορούν σε περιπτώσεις προ διετίας. Κανένας πλειστηριασμός δεν αφορά σε πρώτη κατοικία. Η ζήτηση για έναν επιτυχή πλειστηριασμό είναι καθοριστική. Και οι φόροι και τα έξοδα μεταβίβασης παίζουν σημαντικό ρόλο. Αν και οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες ευνοούν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, διότι ανεβάζουν τον πήχη αποτιμήσεων και τις τιμές πρώτης προσφοράς, αυτό δεν ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις πλειστηριασμών που είχαν δρομολογηθεί. Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 988 πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν 975 ακίνητα, 13 κινητά περιουσιακά στοιχεία».