Να σταθούν στα ποδιά τους προσπαθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι στα Τρίκαλα, εδώ και έναν χρόνο, αφού η πανδημία έχει αναστείλει όλες τις δραστηριότητες τους.
Σύμφωνα με τους πολιτιστικούς συλλόγους η απαγόρευση των εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και δράσεων των Συλλόγων είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της επικοινωνίας με τα μέλη τους, ειδικά με τη νεολαία που πασχίζουν να τη κρατήσουν στους κόλπους των παραδόσεων για την διατήρηση και την ανάδειξη του τοπικού τους πολιτισμού, και κατ’ επέκταση με τα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας που εκπροσωπούν.
Όπως τονίζει η πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας Τζούρτζιας της Αθαμανίας (Φ.Α.Τ.Α.) κα. Ελένη Ράπτη « η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει δυστυχώς σφοδρά όλους τους τομείς, υπήρξε αμείλικτη και με τον πολιτισμό αλλά και με τους Συλλόγους. Θεσμούς που τον εκπροσωπούν».
Σύμφωνα με την κα. Ράπτη «πολλοί Σύλλογοι έχουν περιέλθει στο χείλος του αφανισμού και μάχονται για την επιβίωση τους από την οικονομική δυσπραγία ένεκα των μηδενικών οικονομικών πόρων. Έπειτα από την αναστολή λειτουργίας όλων των δράσεων του Συλλόγου που η πορεία του έως τώρα υπήρξε δυναμική και επιτυχής, έχει παγώσει κάθε ευκαιρία που θα έφερνε έσοδα, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης αναγκαίων εξόδων και τον έντονο προβληματισμό μας για την πορεία και το μέλλον του».
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι εκπέμπουν SOS, αφού προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανοί «με νύχια και με δόντια», με τα μέλη τους να σημειώνουν τη σημασία της ύπαρξης τους για τη διατήρηση και τη διάσωση των ηθών και των εθίμων.
« Ας μη λησμονούμε το γεγονός ότι οι Σύλλογοι δεν είναι μόνο οι χοροί και τα τραγούδια που γεμίζουν την καρδιά μας και που εδώ και αρκετό καιρό στερούμαστε, αλλά και κάτι βαθύτερο όπως είναι οι μνήμες μας, οι ρίζες μας, ο τρόπος ζωής μας, οι γεύσεις μας , η καθημερινότητά μας και όλα εκείνα που κυλούν στο αίμα μας και προσπαθούμε να τα μεταλαμπαδεύσουμε από γενιά σε γενιά» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΦΑΤΑ.
Πολλές δράσεις
Ο ιστορικός σύλλογος Φ.Α.Τ.Α. «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας Αθαμανίας» παραμένει ενεργός και δραστήριος εδώ και ένα αιώνα. Οργανώνει εορτές χειμώνα – καλοκαίρι στα Τρίκαλα και στην Τζούρτζια. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.
Το 1893 που ιδρύθηκε είχε ως σπουδαιότερες κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες αφενός την προικοδότηση των άπορων κορασίδων, την παροχή δανείων κλπ. αφετέρου την ευθύνη λειτουργίας του σχολείου.
Έχει υπό την προστασία του το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, το οποίο χτίστηκε τo 1902, ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων το 1967, μετά τις ζημιές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό του Μαίου 1967. Κάθε χρόνο, την ημέρα της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) διοργανώνει γιορτή με φαγητό. Επίσης, έχει καθιερωθεί, το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου να γίνεται το αντάμωμα της ΦΑΤΑ στην πλατεία του χωριού, γεγονός που τα τελευταία χρόνια, έχει μεγαλύτερη απήχηση και από το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Να σημειωθεί ότι το 2009 το πλούσιο αρχείο της ΦΑΤΑ (κατάλογοι μελών, δωρεών κλπ) ψηφιοποιήθηκε από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Όπως ανέφερε η κα. Ράπτη οι δράσεις όλα αυτά τα χρόνια δε σταμάτησαν πότε, λέγοντας ότι εκτός από πολιτιστικές εκδηλώσεις, υλοποιήθηκαν και σημαντικές αποφάσεις.
Μεταξύ αυτών, η παρουσία γιατρού στην Τζιούρτζια επί 1,5 μήνα το περασμένο καλοκαίρι. Η ΦΑΤΑ είχε προβλέψει μέσω χορηγίας την αμοιβή του, του παρείχε χώρο διαμονής και σε συνεννόηση με τα καταστήματα του χωριού διατροφή δωρεάν.
Σαν ιατρείο είχε χρησιμοποιηθεί ο χώρος του παλιού σχολείου. Ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο με απινιδωτή , οξυγόνο, καρδιογράφο και ό,τι άλλο είχε κριθεί αναγκαίο.
«Στις σημαντικές δράσεις συγκαταλέγεται η αναμόρφωση της πλατεία του χωριού στην πλατεία του χωριού, με τη βοήθεια του Δήμου Μετεώρων και του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Παπανικολάου που οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά που είναι πάντα δίπλα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Αλέκο, αλλά και σε όλους τους συγχωριανούς μας που από την πρώτη στιγμή στηρίζουν έμπρακτα την κάθε προσπάθεια της Αδελφότητας, γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» υπογράμμισε η κα. Ράπτη.