Με στόχο την στήριξη ευάλωτων μαθητών και αυτή τη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Τρικάλων.
Χθες, ξεκίνησαν τα σχολικά γεύματα σε 20 σχολεία των Τρικάλων, τα οποία αφορούν σε 1.200 μαθητές.
Μαθητές δημοτικών σχολείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» θα λαμβάνουν συσκευασμένο γεύμα από την πρώτη ημέρα της επιστροφής τους στο σχολείο και μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.
Φέτος, σχολικά γεύματα θα μοιραστούν στο 9ο, 11ο, 13ο, , 14ο , 16ο, 17ο , 18ο, 20ο, 22ο, 24ο, 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, στο Δημοτικό Σχολείο του Γλίνους, του Διαλεκτού, της Μεγάρχης, του Κεφαλόβρυσου, του Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, του Παλαιόπυργου, της Ράξας και του Ριζώματος.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα διανομής σχολικών γευμάτων σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού.
Τα σχολικά γεύματα μαγειρεύονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, οι πρώτες ύλες επιλέγονται με βάση την διατροφική τους αξία, προτιμώνται τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν έγκαιρα κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, οι συσκευασίες κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά, προστίθενται ειδικές σημάνσεις για την ημερομηνία παρασκευής και συσκευασίας, αναγράφονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του φαγητού και τον τρόπο διατήρησής του.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ τα Σχολικά Γεύματα είναι ένας θεσμός που υπάρχει διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Στην Ελλάδα αφορούσε ένα περιορισμένο αριθμό δημοτικών σχολείων με κριτήριο το να ανήκουν σε οικονομικά ευάλωτες περιοχές.
«Τα δωρεάν σχολικά γεύματα αποτελούν μια ανάσα οικονομική για τους γονείς, εκπαιδεύουν τα παιδιά στις σωστές διατροφικές συνήθειες, αφού προάγουν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή , ενώ παράλληλα συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα.
Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών και των μαθητριών» σημειώνεται.